بررسی اثر ماده فعال سطحی غیر یونی کاهنده ویسکوزیته بر کارآیی کریستالیزاسیون سرد کارخانه‌های قند

نویسندگان
1 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
2 گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه ازاد اسلامی، قوچان، ایران.
3 گروه شیمی موادغذایی،موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی،مشهد،ایران.
چکیده
مطالعات بسیاری روی اثر ویسکوزیته بر ویژگی‌های کیفی کریستالیزاسیون گرم در مرحله طباخی کارخانجات چغندری انجام شده است. اما در این تحقیق سعی شد تا اثر موادکاهنده ویسکوزیته جدیدترهمچون استرهای ساکارز بر کیفیت کریستالیزاسیون سرد در این واحدها مورد تحقیق قرار گیرد. برای این منظور از ماده فعال سطحی با نام تجاری سیسترنا که یک استر ساکارزی می باشد بعنوان ماده کاهنده ویسکوزیته در چهار سطح صفر،33،66و100 ppm در پساب ضعیف حاصل از سانتریفوژ پخت یک کارخانه‌های چغندری در دمای 55 درجه سانتی‌گراد استفاده شد و تاثیر آن بر روی ویسکوزیته ، راندمان کریستالیزاسیون ، رنگ محلول شکر استحصالی و درصد خلوص پساب حاصل از سانتریفوژ مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان‌داد که افزودن این ماده باعث کاهش چشم‌گیری در ویسکوزیته گردید راندمان کریستالیزاسیون نیز تا غلظت ppm 66 افزایش یافت اما پس از آن در غلظت‌های بالاتر کاهش یافت. همچنین رنگ محلول شکر استحصالی و درصد خلوص پساب تولیدی حاصل از سانتریفوژ و جداسازی فاز جامد از مایع تا این غلظت مذکور از سورفکتانت کاهش یافت و در غلظت‌های بالاتر از آن، این پارامترها افزایش یافتند. لذا استفاده از این مواد در بخش کریستالیزاسیون سرد می­تواند باعث افزایش راندمان و کاهش ضایعات کارخانه‌های چغندری شود.
کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله English

The effect nonionic surface-active components on cold crystallization in sugar industry

نویسندگان English

Mahdi Rajaei 1
Vahid Hakimzadeh 1
Akram Arianfar 2
Mostafa Shahidi Noghabi 3
1 Department of food Science and technology, Quchan Branch, Islamic Azad University, Quchan, Iran.
2 Department of Food Science and technology, Quchan Brach, Islamic Azad University, Quchan, Iran.
3 Department of Food Chemistry, Food Science and Technology Research Institute, Mashhad, Iran
چکیده English

Many studies have been performed on the effect of viscosity on the qualitative characteristics of hot crystallization in the cooking stage of beet factories. In this study, we tried to investigate the effect of newer viscosity reducing agents based on sucrose esters on the quality of cold crystallization in these units. For this purpose, a substance called cisterna which is a sucrose ester as a viscosity reducing agent in four levels 0 , 33, 66 and 100 ppm were used in weak effluent from centrifuge cooking of a beet factory at 55 ° C and its effect on viscosity, crystallization efficiency, color of extracted sugar solution and purity percentage of effluent from centrifuge sample was investigated. The results showed that the addition of this substance reduced the viscosity. Crystallization efficiency increased to 66 ppm and then decreased at higher concentrations. The color of the extracted sugar solution and the purity percentage of the effluent produced by centrifugation and separation of the solid phase from the liquid decreased to this concentration of surfactant and at higher concentrations these parameters increased. In general, the use of these materials in cold crystallization of sugar factories can increase the efficiency and reduce the waste of beet factories

کلیدواژه‌ها English

Crystallization efficiency
Sugar soluble color
Surfactants
Viscosity
[1] Hojjatoleslamy, M., Mesbahi,G., Shokrani , R. and Karbasi , A., 2002 . Effect of Sugar beet quality and composition changes on the efficiency of surface-active chemicals in sugar processing industry.J. Agric.Sci.Natur.Resour., Vol 9(3):161-170
[2] Marrinova, N., and L. Bozhkov, 1988. Application of the surface-active substace GMS-S on crystallization of the sugar. KhranitclnaPromyshlcnnost (1) :97-102
[3] Hojjatoleslamy, M., Shokrani, R., Karbassi, A., Jamalian, J. and Mesbahi, Gh. 2004. The effect of viscosity reducing agents on c massecuite and molasses in beet sugar factories. Iranian journal of food science and nutrition (2): 13-21.
[4] Chou, J.C.1974. Reduction of molasses viscosity surface-active chemicals. Int. Sugar J. (76) : 195-198
[5] Ciz , K., J. Gelber , and V . Hoblicva, 1975. Boiling low grade product with addition of Intrasol FK wetting agent. ListyCukrovarnicke (10):230-233
[6] Kulinchenko, V.R., and V.T. Garyazha, 1984. Mechanism of action of surface – active substances during massecuite concentration. PishevayaPromyshlennost (3): 33-35
[7] Palanius, J .1994. Using video microscope to control crystallization. Int. Sugar J. (46) : 446
[8] Hojjatoleslamy, M., Shokrani, R., Karbassi, A., Jamalian, J. and Mesbahi, Gh. 2005. The effect of viscosity reducing agents on c sugar and molasses purity in beet sugar factories. (3): 50-60.
[9] Hojjatoleslamy, M., Shokrani , R. and Karbasi , A., 2008 . Effect of viscosity on C sugar in Beet sugar factories.Annual transaction of the Nordic Rhology Society. (16): 45-50
[10] Hakimzadeh V, Elahi M, Mousavi M, Razavi M. A. 2013. Potential of removal of color, turbidity, TDS and starch of raw sugar in MEUF process using nonionic surfactant. . Journal of Research and Innovation in Food Science and Industry. Volume 2, Number 4, Pages365-380
[11] Vander Poel, p., Schiweak , H. and Schwartz , T . 1998 Sugar Technology BartenPub.
[12] Sisterna .Co.2016.Codex Alimentarius Sucrise esters INS 473 . Roosendaal The Nethelands .
[13] ICUMSA, 2013. Analysys method. Bartens Pub. Berlin.
[14] The Official Method ICUMSA GS 9/1/2/3-8.2011. The determination of sugar solution color at pH 7.0 by MOPS buffer method.
[15] Asadi, M.2007. Beet-Sugar Handbook, Published by John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey: 350-365
[16] Suhail M, Janakiraman AK, Khan A, Naeem A, Badshah SF. 2019. Journal of Pharmacy.
[17] Li X, ZhuD, Wang X, Wang N, Gao J, Li H.2008. Thermal conductivity enhancement dependent pH and chemical surfactant for Cu-H2O nanofluids. Thermochimica Acta.;469(1-2):98-103.
[18] Palanius, J. 1994. Using video microscope to control crystallization. Int. Sugar J. (46): 446
[19] Kim, H., Baek, K., Leec, J., Iqbala, J. & Yang, J.W. 2006. Comparison of separation methods of heavy metal from surfactant micellar solution for the recovery of surfactant. Desalination, 191: 186-192
[20] Aguirre, L., Garcia,V., Ponger, E., &kieski, R.L. 2009. The removal of zinc from synthetic wastewaters by micellar- enhanced ultrafiltration satistical design of experiments. Desalination, 240: 262-269.
[21] Myers, d. 2006. Surfactant science and technology. 3nd Ed. John Wiley & Sons