دوره 21، شماره 154 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 154 صفحات 183-173 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasemi P, Alizadeh Behbahani B, Noshad M. Evaluation of antimicrobial activity of Urtica dioica leaf aqueous extract against a number of Gram-positive and Gram-negative bacteria “in vitro”. FSCT 2024; 21 (154) :173-183
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74653-fa.html
قاسمی پریسا، علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد. ارزیابی فعالیت ضد‌میکروبی عصاره آبی گیاه گزنه (Urtica dioica) بر تعدادی از باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (154) :173-183

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74653-fa.html


1- 1. دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- 2. دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
چکیده:   (374 مشاهده)
گیاهان دارویی از دیرباز به عنوان منبعی برای درمان بیماری­ها مورد استفاده قرار گرفته اند. گیاه گزنه (Urtica dioica) دارای خواص ضد التهابی، دیورتیک، آنتی هیستامین، ضد میکروبی و تقویت کننده سیستم ایمنی است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد­میکروبی عصاره آبی برگ گزنه با روش­های دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر تعدادی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی در شرایط آزمایشگاهی بود. نتایج آزمون­های دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار نشان داد که حساس­ترین و مقاوم­ترین سویه بیماری­زا نسبت به عصاره آبی برگ گزنه استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی می­باشند. با افزایش غلظت عصاره برگ گزنه قطر هاله عدم رشد برای تمامی سویه­های بیماری­زا مورد بررسی به­طور معنی­داری افزایش یافت. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری­های گرم منفی از جمله اشرشیا کلی، سالمونلاتیفی و سودوموناس ائروژینوزا به ترتیب 128، 256 و  256 میلی­گرم بر میلی­لیتر و برای باکتری­های گرم مثبت از جمله لیستریا اینوکوا، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس به ترتیب 128، 64 و 128 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. نتایج حداقل غلظت کشندگی برای همه سویه­های مورد بررسی بزرگتر از 512 میلی­گرم بر میلی­لیتر بود. مطالعه حاضر نشان داد که می­توان از عصاره آبی برگ گزنه به عنوان یک ترکیب ضد­میکروبی طبیعی در صنعت غذا بهره برد.
 
متن کامل [PDF 631 kb]   (226 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اسانس ها و عصاره ها
دریافت: 1403/1/24 | پذیرش: 1403/4/6 | انتشار: 1403/10/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.