Ghasemi P, Alizadeh Behbahani B, Noshad M. Evaluation of antimicrobial activity of Urtica dioica leaf aqueous extract against a number of Gram-positive and Gram-negative bacteria “in vitro”. FSCT 2024; 21 (154) :173-183
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74653-fa.html
قاسمی پریسا، علیزاده بهبهانی بهروز، نوشاد محمد. ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره آبی گیاه گزنه (Urtica dioica) بر تعدادی از باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی در شرایط آزمایشگاهی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (154) :173-183
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-74653-fa.html
1- 1. دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2- 2. دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، behrooz66behbahani@gmail.com
چکیده: (374 مشاهده)
گیاهان دارویی از دیرباز به عنوان منبعی برای درمان بیماریها مورد استفاده قرار گرفته اند. گیاه گزنه (Urtica dioica) دارای خواص ضد التهابی، دیورتیک، آنتی هیستامین، ضد میکروبی و تقویت کننده سیستم ایمنی است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضدمیکروبی عصاره آبی برگ گزنه با روشهای دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر تعدادی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی در شرایط آزمایشگاهی بود. نتایج آزمونهای دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار نشان داد که حساسترین و مقاومترین سویه بیماریزا نسبت به عصاره آبی برگ گزنه استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی میباشند. با افزایش غلظت عصاره برگ گزنه قطر هاله عدم رشد برای تمامی سویههای بیماریزا مورد بررسی بهطور معنیداری افزایش یافت. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتریهای گرم منفی از جمله اشرشیا کلی، سالمونلاتیفی و سودوموناس ائروژینوزا به ترتیب 128، 256 و 256 میلیگرم بر میلیلیتر و برای باکتریهای گرم مثبت از جمله لیستریا اینوکوا، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس به ترتیب 128، 64 و 128 میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج حداقل غلظت کشندگی برای همه سویههای مورد بررسی بزرگتر از 512 میلیگرم بر میلیلیتر بود. مطالعه حاضر نشان داد که میتوان از عصاره آبی برگ گزنه به عنوان یک ترکیب ضدمیکروبی طبیعی در صنعت غذا بهره برد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1403/1/24 | پذیرش: 1403/4/6 | انتشار: 1403/10/1