Banafshechin E, Pirsa S, Amiri S. Detection of adding vegetable oils (palm, soybean and corn) adulteration in olive oil by using High Performance Liquid Chromatography and tocopherols and tocotrienols profile. FSCT 2021; 18 (117) :229-245
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51670-fa.html
بنفشه چین الهام، پیرسا سجاد، امیری صابر. تشخیص تقلب افزودن روغنهای گیاهی (پالم، سویا و ذرت) به روغن زیتون با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا و پروفایل توکوفرول ها و توکوتری انول ها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (117) :229-245
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51670-fa.html
1- کارشناس آزمایشگاه معاونت غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه ، pirsa7@gmail.com
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه
چکیده: (2992 مشاهده)
روغن زیتون به دلیل خواص و ویژگیهای منحصر به فرد از نظر تغذیهای جایگاه بسیار بالا و شناخته شدهای را در جوامع مختلف به خود اختصاص داده است، ولی با توجه به قیمت بالای این محصول همواره مورد تهدید برای انواع تقلبات است. توکوفرولها و توکوتری انولها در چربیها و روغنها به مقدار کمی (حدود 35/0 درصد) وجود دارند. در این تحقیق تقلب افزودن روغنهای گیاهی (پالم، سویا و ذرت) به روغن زیتون به روش مقایسه پروفایل توکوفرولها و توکوتری انولها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا مورد بررسی قرار گرفت. از طرح آماری مخلوط
[1] برای طراحی آزمایشات مربوط به اندازهگیری توکوفرولها استفاده شد. نمونههای روغن تقلیب شده پس از حل شدن در
n-هگزان به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا با ستون کروماتوگرافی
NH2 و دتکتور فلورسانس طول موج 294 و320 نانومتر به ترتیب برای تحریک و نشر جهت شناسایی و آنالیز توکوفرولها و توکوتریانولها تزریق شد. در بین تمامی توکوفرولها و توکوتریانولها، آلفاتوکوفرول در روغن زیتون غالب بود. لذا در صورت ترکیب با سایر روغنها ترکیب اولیه توکوفرولها تغییر مییابد. از بین روغنهایی که به روغن زیتون اضافه شده اند، روغن پالم تأثیر بسیار چشمگیر و قابل توجهی در مساحت پیک توکوتریانول ها داشت. روغن پالم و ذرت تأثیر بسزایی بر روی پیک بتاتوکوفرول داشت. در مخلوط روغن زیتون با روغن ذرت و سویا، مقدار گاما-توکوفرول به طور قابل توجهی افزایش یافت. روغن سویا تأثیر بسزایی بر روی پیک دلتاتوکوفرول داشت. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که دلتاتوکوفرول شاخص شناسایی تقلب افزودن روغن سویا در روغن زیتون است. نتایج به دست آمده نشان داد که ارتباط معنیدار بین میزان توکوفرولها و توکوتریانولها و تقلب افزودن روغنهای پالم، سویا و ذرت به روغن زیتون وجود دارد. بنابراین روش ارائه شده روش مناسبی برای شناسایی و تعیین تقلبات روغن زیتون میباشد.
[1] mixture design Design Expert 10.0 software
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی دریافت: 1400/1/25 | پذیرش: 1400/4/6 | انتشار: 1400/8/10