دوره 18، شماره 117 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 117 صفحات 245-229 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Banafshechin E, Pirsa S, Amiri S. Detection of adding vegetable oils (palm, soybean and corn) adulteration in olive oil by using High Performance Liquid Chromatography and tocopherols and tocotrienols profile. FSCT 2021; 18 (117) :229-245
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51670-fa.html
بنفشه چین الهام، پیرسا سجاد، امیری صابر. تشخیص تقلب افزودن روغن‌های گیاهی (پالم، سویا و ذرت) به روغن زیتون با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا و پروفایل توکوفرول ها و توکوتری انول ها. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (117) :229-245

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51670-fa.html


1- کارشناس آزمایشگاه معاونت غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه ، pirsa7@gmail.com
3- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه
چکیده:   (2992 مشاهده)
روغن زیتون به دلیل خواص و ویژگی­های منحصر به فرد از نظر تغذیه­ای جایگاه بسیار بالا و شناخته شده­ای را در جوامع مختلف به خود اختصاص داده است، ولی با توجه به قیمت بالای این محصول همواره مورد تهدید برای انواع تقلبات است. توکوفرول­ها و توکوتری­ انول­ها در چربی­ها و روغن­ها به مقدار کمی (حدود 35/0 درصد) وجود دارند. در این تحقیق تقلب افزودن روغن­های گیاهی (پالم، سویا و ذرت) به روغن زیتون به روش مقایسه پروفایل توکوفرول­ها و توکوتری­ انول­ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا مورد بررسی قرار گرفت. از طرح آماری مخلوط[1] برای طراحی آزمایشات مربوط به اندازه­گیری توکوفرول­ها استفاده شد. نمونه‌های روغن تقلیب شده پس از حل شدن در n-هگزان به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا با ستون کروماتوگرافی NH2 و دتکتور فلورسانس طول موج 294 و320 نانومتر به ترتیب برای تحریک و نشر جهت شناسایی و آنالیز توکوفرول­ها و توکوتری‌انو­ل‌ها تزریق شد. در بین تمامی توکوفرول­ها و توکوتری­انول­ها، آلفاتوکوفرول در روغن زیتون غالب بود. لذا در صورت ترکیب با سایر روغن­ها ترکیب اولیه توکوفرول­ها تغییر می­یابد. از بین روغن­هایی که به روغن زیتون اضافه شده اند، روغن پالم تأثیر بسیار چشمگیر و قابل توجهی در مساحت پیک توکوتری­انول­ ها داشت. روغن پالم و ذرت تأثیر بسزایی بر روی پیک بتاتوکوفرول داشت. در مخلوط روغن زیتون با روغن ذرت و سویا، مقدار گاما-توکوفرول به طور قابل توجهی افزایش یافت. روغن سویا تأثیر بسزایی بر روی پیک دلتاتوکوفرول داشت. بنابراین، می­توان نتیجه گرفت که دلتاتوکوفرول شاخص شناسایی تقلب­ افزودن روغن سویا در روغن زیتون است. نتایج به دست آمده نشان داد که ارتباط معنی­دار بین میزان توکوفرول­ها و توکوتری­انول­ها و تقلب افزودن روغن­های پالم، سویا و ذرت به روغن زیتون وجود دارد. بنابراین روش ارائه شده روش مناسبی برای شناسایی و تعیین تقلبات روغن زیتون می‌باشد.
 
[1] mixture design Design Expert 10.0 software
متن کامل [PDF 989 kb]   (1830 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی
دریافت: 1400/1/25 | پذیرش: 1400/4/6 | انتشار: 1400/8/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.