1- دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده: (4637 مشاهده)
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر روشهای استخراج غرقابی و سوکسله و استخراج به کمک فراصوت (زمانهای 0، 10، 20 و 30 دقیقه) بر بازده استخراج، میزان فنل کل، خواص ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصاره اتانولی پودر دانه بزرک بود. نتایج به دست آمده، نشان داد که بازده استخراج به روش سوکسله به طور معنیداری (p <0.05) نسبت به روش غرقابی بیشتر میباشد. نتایج تیمارهای مختلف زمانی فراصوت نیز بیانگر اثر معنیدار زمان اعمال تیمار فراصوت از صفر تا 20 دقیقه، بر افزایش بازده استخراج در هر دو روش سوکسله و غرقابی بود. به علاوه میزان فنل کل در روش سوکسله نسبت به روش غرقابی به طور معنیداری بیشتر بوده (P <0.05) و زمانهای 10 و 20 دقیقه اعمال فراصوت در هر دو روش استخراج، نیز تاثیر معنیداری (P <0.05) بر افزایش مقدار این ترکیبات داشته است. به علاوه اعمال زمانهای مختلف فراصوت، اثر افزایشی معنیداری (P <0.05) را در غلظتهای 50 تا 150 پیپیام، بر درصد مهار رادیکالهای آزاد عصاره اتانولی نشان داد. مطابق نتایج حاصل از بررسی قطر هاله عصاره به دست آمده از روش سوکسله همراه با اعمال امواج فراصوت به مدت 30 دقیقه (بالاترین فعالیت ضداکسایشی)، مشخص شد که این عصاره بر رشد باکتریهای ایکلای و استافیلوکوکوس اورئوس با قطر هاله به ترتیب 9 و 6 میلیمتر، اثر بازدارندگیدارد.
دریافت: 1395/1/24 | پذیرش: 1395/8/24 | انتشار: 1396/6/1