KAZEMINIA M, shabani H, aali E, mahmodi R. A systematic review of the risk factors of honey consumption and their limit despite the beneficial nutritional properties and healing. FSCT 2021; 18 (116) :371-389
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-33112-fa.html
کاظمی نیا مسعود، شعبانی خنار حمیدرضا، عالی احسان، محمودی رزاق. مروری نظاممند بر مخاطرات ناشی از مصرف عسل و حد مجاز آنها علیرغم خصوصیات مفید تغذیهای و شفابخش آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (116) :371-389
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-33112-fa.html
1- دانشجوی دکتری بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- دانشآموخته کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی خزر، محمودآباد، مازندران، ایران
3- استادیار گروه فارماکولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران
4- استاد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، مرکز تحقیقات میکروب شناسی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران ، r.mahmodi@yahoo.com
چکیده: (2364 مشاهده)
آلودگیهای محیطی و تقلباتی که در حین تولید عسل رخ میدهد، میتواند سلامت مصرفکننده را به مخاطره بی اندازد بنابراین در این مطالعه بر آن شدیم، عوامل مؤثر بر کیفیت و ایمنی عسل را از هم تفکیک کنیم تا با شناسایی و کنترل این عوامل، کیفیت و ایمنی عسل حفظ گردد. در مطالعه مروری نظاممند حاضر، اطلاعات لازم با مراجعه به پایگاههای اطلاعاتی Pub Med، Science Direct، Elsevier، Google Scholar، SID، MagIran، Civilica، سازمان جهانی بهداشت، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد بر اساس کلیدواژههای عسل، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، کیفیت، ایمنی، سلامت عمومی، فلزات سنگین و باقیماندههای دارویی طی 10 سال اخیر جمعآوری گردید. عواملی که بر کیفیت عسل تاثیر گذارند شامل میزان کربوهیدراتها (نسبت فروکتوز به گلوکز)، پرولین، اسید گلوکونیک، اسیدسیتریک، رطوبت، خاکستر (بهخصوص پتاسیم)، 5-هیدروکسی متیل فورفورال (5-HMF)، فعالیت دیاستازی (آلفا و بتا آمیلاز)، رنگ، هدایتالکتریکی، pH، اسیدیته و عواملی که بر ایمنی (بیخطری) عسل تاثیر گذارند شامل فلزات سنگین و باقیماندههای دارویی میباشند. خصوصیات فیزیکوشیمیایی شامل میزان کربوهیدراتها، پرولین، اسید گلوکونیک، اسیدسیتریک، رطوبت، خاکستر، 5-HMF، فعالیت دیاستازی، رنگ، هدایتالکتریکی، pH، اسیدیته فقط بر کیفیت عسل تاثیر گذارند و تهدیدی بر سلامت مصرفکننده نیستند. اما فلزات سنگین و باقیماندههای دارویی علاوه بر کیفیت عسل، ایمنی و سلامت مصرفکننده را نیز به مخاطره میاندازد؛ بنابراین فلزات سنگین و باقیماندههای دارویی نسبت به خصوصیات فیزیکوشیمیایی، کیفیت بهداشتی عسل و سلامت عمومی مصرفکننده را بیشتر به مخاطره میاندازند. درنتیجه شناسایی و کنترل فلزات سنگین و باقیماندههای دارویی در عسل نسبت به خصوصیات فیزیکوشیمیایی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
نوع مقاله:
مروری سیستماتیک |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/2/29 | پذیرش: 1400/3/22 | انتشار: 1400/7/10