موسوی فر سیده الهه، انوری معصومه، خیاطی غلام. مدلسازی و تعیین پارامتهای سینتیکی تولید بتاگالاکتوزیداز توسط Bacillus licheniformis در تخمیر ناپیوسته. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1395; 13 (60) :137-147
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-1832-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی، دانشگاه گیلان
2- دانشیار گروه زیست شناسی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
3- دانشیار گروه مهندسی شیمی - بیوتکنولوژی، دانشکده فنی، دانشگاه گیلان
چکیده: (4705 مشاهده)
چکیده آنزیم بتاگالاکتوزیداز یکی از مهمترین آنزیمهای پرکاربرد در سه حوزه ی سلامتی، صنایع غذایی و محیط زیست است، لذا مدلسازی سینتیک تولید این آنزیم میتواند در بهینه سازی فرآیند تولید صنعتی آن نقش بسزایی داشته باشد. در این تحقیق ابتدا سینتیک تولید بتاگالاکتوزیداز توسط تخمیر ناپیوسته باکتری Bacillus licheniformis در مدت زمان 22 ساعت در محدوده غلظتهای اولیه ی 50-20 گرم برلیتر از لاکتوز به عنوان گوهرمایه محدود کننده رشد، در دمای 30 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. سپس ضمن مشاهده ممانعت کنندگی در بالاترین غلظت این بازه، مدلهای سینتیکی Logistic و Haldane برای مدلسازی و تعیین پارامترهای سینتیکی تخمیر انتخاب شدند. این مدلها تقریب خوبی از نتایج آزمایشگاهی مصرف گوهرمایه در تمامی فازها و دادههای رشد میکروبی در فاز رشد نمائی و فاز سکون حاصل کردند، اما در فاز رشد کاهش یافته انحرافات جزئی از داده های آزمایشگاهی مشاهده شد. همچنین نتایج به دست آمده برای فعالیت آنزیمی بتاگالاکتوزیداز نیز انطباق خوبی با دادههای آزمایشگاهی داشتند و بیشترین انحراف در این داده ها همزمان با اتمام فاز نمائی و شروع فاز کاهش یافته رشد میکروبی (ساعت چهارم از شروع تلقیح) در غلظتهای اولیه 30و40 گرم بر لیتر از گوهرمایه مشاهده شد. رگرسیون خطی بین داده های آزمایشگاهی و نتایج به دست آمده از مدلها در تمام غلظتهای اولیه لاکتوز و برای هر سه متغیر غلظت توده زیستی ، غلظت گوهرمایه و فعالیت آنزیمی، بالاتر از 95/0 به دست آمد.
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1394/3/18 | پذیرش: 1394/12/18 | انتشار: 1395/12/1