Bakhshabadi H, Ganje M, Rostami Z, Mansournia A, Hosseini S M. Investigating the effect of nanoliposomes containing ascorbyl palmitate on the oxidative stability of soybean oil. FSCT 2024; 21 (154) :50-64
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-75345-fa.html
بخش آبادی حمید، گنجه محمد، رستمی زینب، منصورنیا علی، حسینی سید مهدی. بررسی تاثیر نانولیپوزومهای حاوی آسکوربیل پالمیتات بر پایداری اکسایشی روغن سویا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (154) :50-64
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-75345-fa.html
1- گروه کشاورزی، مرکز آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران. ، h.bakhshabadi@yahoo.com
2- گروه کشاورزی، مرکز آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.
3- عضو هیات علمی گروه مهندسی کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفهای، ایران
4- شرکت پنبه و دانههای روغنی خراسان، نیشابور، ایران
چکیده: (68 مشاهده)
آسکوربیل پالمیتات یک استر محلول در چربی ویتامین C و اسید پالمتیک میباشد که از این ترکیب برای افزایش پایداری اکسایشی روغنها استفاده میشود و در این مطالعه بهمنظور افزایش پایداری آن نسبت به شرایط محیطی حرارت، رطوبت، اکسایش و نور از فناوریهای درون پوشانی (نانولیپوزوم) در روغن سویا پالایش شده فاقد آنتیاکسیدان استفاده گردید. در این مطالعه از 5 غلظت نانولیپوزوم حاوی آسکوربیل پالمیتات (0، 50، 100، 200 و 500 پیپیام) برای افزایش پایداری اکسایشی روغن سویا نگهداری شده در دمای 63 درجه سانتیگراد (آون الکتریکی) برای مدت زمان 16 روز استفاده گردید و آزمونهایی از قبیل اسیدیته، پراکسید، دیان مزدوج، آنیزیدین و پایداری اکسایشی روی آن روغنها انجام گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش زمان نگهداری میزان اسیدیته، دیان مزدوج و آنیزیدین افزایش یافت ولی با افزایش غلظت نانولیپوزوم حاوی آسکوربیل پالمیتات روند افزایش این ویژگیها از شدت کمتری برخوردار بود. با افزایش زمان نگهداری تا روز 12ام، میزان پراکسید نمونهها افزایش و سپس کاهش یافت و با افزایش غلظت آنتیاکسیدان میزان پراکسید نمونهها کاهش یافت. از طرفی نشان داده شد که افزایش غلظت نانولیپوزوم از صفر تا 500 پیپیام در روغن سویا، میزان پایداری اکسایشی را در حدود 96 درصد افزایش میدهد. در نهایت مشخص گردید که افزایش غلظت نانولیپوزومهای حاوی آسکوربیل پالمیتات در روغن سویا، اکسیداسیون روغن را کاهش میدهد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی روغن و فرآورده ها دریافت: 1403/3/8 | پذیرش: 1403/4/13 | انتشار: 1403/10/1