کاوه محمد. بکارگیری روش شبکههای عصبی مصنوعی در بررسی و تخمین برخی مشخصههای خشککردن بادنجان و شلغم در یک خشککن ترکیبی مایکروویو- همرفتی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :45-27
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-4997-fa.html
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد سردشت (ارومیه)، دانشگاه آزاد اسلامی، سردشت (ارومیه)، ایران
چکیده: (6324 مشاهده)
چکیده
در این پژوهش، به منظور برآورد خواص خشککردن بادنجان و شلغم در یک خشککن مایکروویو- همرفتی از روش شبکههای عصبی مصنوعی استفاده شد. فرآیند خشککردن در سه سطح دمایی (40، 55 وC° 70)، سه سطح سرعت هوای ورودی (5/0 و 1/1 و m/s7/1) و سه سطح توان مایکروویو (270، 450 وW 630) در یک خشککن مایکروویو- همرفتی صورت گرفت که این سه پارامتر به عنوان ورودی در پیشبینی ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه، در شبکهی عصبی مصنوعی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای پیشبینی نرخ خشککردن و نسبت رطوبت علاوه بر این سه پارامتر از زمان خشککردن نیز به عنوان پارامتر ورودی استفاده شد. برای ایجاد الگوهای آموزشی و ارزیابی فرآیند، از شبکه عصبی پس انتشار پیش خور و پیشرو با توابع آموزش لونبرگ – مارکوارت (LM) و تنظیم بیزی (BR) برای آموزش الگوها استفاده شد. با توجه به نتایج بدست آمده، بیشترین مقدار ضریب پخش رطوبت موثر برای بادنجان و شلغم به ترتیب (9-10×39/3 وm2/s 9-10×05/3) حاصل شد. نتایج بررسیهای شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که شبکهی بهینه پس انتشار پیش خور با توپولوژی 2-20-20-3 و تابع آموزش لونبرگ- مارکوارت توانست ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه را به ترتیب با ضرایب تبیین 9821/0 و 9952/0 و خطای میانگین مربعات 00014/0 در شرایط مختلف خشککردن بادنجان و شلغم پیشبینی نماید. همچنین بیشترین ضرایب تبیین برای پیشبینی نرخ خشککردن و نسبت رطوبت به ترتیب 9698/0 و 9988/0 با مقدار خطای میانگین مربعات 0045/0در شبکهی عصبی پیشرو با الگوریتم آموزشی لونبرگ- مارکوارت به دست آمد.
دریافت: 1396/3/28 | پذیرش: 1396/9/1 | انتشار: 1396/9/28