تیزچنگ سمیرا، صوتی خیابانی محمود، قادرزاده اویس، جوادزاده یوسف، رضایی مکرم رضا، حصاری جواد. بررسی خاصیت ضد میکروبی ناتامایسین به صورت آزاد و ریز پوشانی شده در دوغ پاستوریزه. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (67) :51-45
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-11376-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
2- دانشیار و عضو هیئت علمی گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
3- دانش آموخته گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
4- دانشیار و عضو هیئت علمی گروه فارماسینوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز
5- استاد و عضو هیئت علمی گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده: (4962 مشاهده)
چکیده
لیپوزومها ذرات کروی شکل، شامل سیستم غشائی تشکیل شده از لایههای چربی هستند که بدلیل ساختار آمفی فیلیک خود، مولکولهای آبدوست را داخل فضای درونی و مولکولهای چربی دوست را بین غشاء لیپوفیلیک کپسول ریز پوشانی میکنند. یکی از کاربردهای لیپوزوم، درون پوشانی پپتیدهای ضدمیکروبی میباشد. درون پوشانی پپتیدهای ضدمیکروبی در لیپوزمها یک روش جایگزینی و موثر در زمینه حفاظت مواد ضدمیکروبی، افزایش میزان کارایی درون پوشانی و پایداری این ترکیبات در کاربردهای غذایی به شمار میآید. در این تحقیق، لیپوزومهای حاوی ناتامایسین به روش حرارتی تولید شدند سپس اندازه ذرات نانولیپوزومها، درصد درون پوشانی و اثرات ضد میکروبی ناتامایسین آزاد و انکپسوله شده بر رشد آسپرژیلوس نایجر مورد بررسی قرار گرفت اندازه ذرات نانولیپوزمهای حاوی ناتامایسین 4/1± 89 نانومتر وکارایی درون پوشانی ناتامایسین 80 درصد بود. نتایج آزمونهای میکروبی نشان داد، استفاده از ناتامایسین به صورت آزاد و انکپسوله شده جمعیت باکتریایی را کاهش میدهد. اما تاثیر آنها نسبت به هم (آزاد و انکپسوله شده) مشابه است.
دریافت: 1395/1/11 | پذیرش: 1395/8/11 | انتشار: 1396/6/1