دوره 15، شماره 82 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 82 صفحات 420-405 | برگشت به فهرست نسخه ها

Comparison of effect of convection drying and osmo-convection drying on drying behaviour and colour indexes of peppermint leaves. FSCT 2018; 15 (82) :405-420
مردانی امید، نادی فاطمه. مقایسه اثر خشک کردن همرفت و خشک کردن ترکیبی اسمز-همرفت بر روی رفتار خشک شدن و شاخص‌های رنگ نعناع فلفلی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (82) :405-420

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی صنایع غذایی-تکنولوژی مواد غذایی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
2- گروه مکانیک ماشین‌های کشاورزی، واحد آزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
اثر دو روش خشک کردن همرفت و ترکیبی اسمز-همرفت بر روی رفتار خشک شدن، ویژگی‌های خشک کردن و شاخص-های رنگ برگ نعناع فلفلی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش‌های خشک کردن در دماهای 50، 60، 70 وC°80 و پیش‌اسمز در دمای C°40 با محلول نمک با (w/w) ‌5٪ با سرعت rpm 80 به‌مدت زمان 60 دقیقه غوطه‌وری انجام شد. نفوذ رطوبت و انرژی فعال‌سازی به‌ترتیب از قانون دوم فیک و معادله آرنیوس محاسبه شدند. مشاهده شد که رفتار خشک شدن، ویژگی-های خشک کردن و رنگ نعناع فلفلی متاثر از روش خشک کردن بود. زمان خشک شدن برگ‌های نعناع فلفلی با روش همرفت نسبت به روش اسمز-همرفت کمتر بود. ساختار نازک و مساحت بزرگ سطح برگ باعث کاهش سریع رطوبت شد و بنابراین خشک کردن در نرخ نزولی اتفاق افتاد. آب‌گیری اسمزی به‌علت نمک تزریق شده به برگ‌های نعناع فلفلی موجب افزایش ضخامت دیواره سلولی، کاهش نرخ خشک شدن و نفوذ رطوبت مؤثر شد. افزایش دما باعث افزایش ضریب نفوذ مؤثر شد که این امر نشان‌دهنده شدت فعل و انفعالات در دمای بالاتر بود. تغییر رنگ برگ نعناع با روش همرفت نسبت به روش اسمز-همرفت کمتر بود که نشان می‌دهد آب‌گیری اسمزی برای جلوگیری از تلفات رنگ کارآمد نبود.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/11/23 | پذیرش: 1397/6/6 | انتشار: 1397/9/24