Rabiei S M, Yeganeh S, Esmaeili Kharyeki M. Investigating the antioxidant properties of hydrolyzed protein with different molecular weights obtained from Caspian Sea mullet wastes. FSCT 2025; 22 (162) :29-41
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72106-fa.html
ربیعی سید محمود، یگانه سکینه، اسمعیلی خاریکی مینا. بررسی خواص آنتیاکسیدانی پروتئین آبکافتی با وزنهای مولکولی مختلف حاصل از ضایعات کفال ماهیان دریای خزر. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (162) :29-41
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72106-fa.html
1- فارغ التحصیل
2- استاد، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران. ، skyeganeh@gmail.com
3- استادیار، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.
چکیده: (100 مشاهده)
مدیریت ضایعات آبزیان از طریق تولید محصولات دارای ارزش افزوده از اهمیت زیادی برخوردار است. از جمله محصولات دارای ارزش افزوده با خواص بسیار متعدد (از جمله خواص کفزایی، امولسیفایری، آنتیاکسیدانی، ضد باکتریایی و ...) میتوان به پروتئینهای آبکافتی اشاره کرد. عوامل مختلفی از جمله وزن مولکولی و غلظت پروتئینهای آبکافتی میتوانند بر خواص مذکور تاثیرگذار باشند. لذا در پژوهش حاضر خواص آنتیاکسیدانی پروتئین آبکافتی حاصل از ضایعات کفال ماهیان دریای خزر در محدوده های مختلف وزن مولکولی و غلظتهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا آبکافت ضایعات ماهی با آلکالاز (غلظت 1%) در دمای 55 درجه سانتیگراد و 8= pHبه مدت 120 دقیقه انجام شد (شرایط بهینه بر اساس پیشآزمون). سپس محلول پروتئین آبکافتشده با الترافیلترهای 3 و 10 کیلودالتون به وزنهای مولکولی کمتر از 3، بین 3 تا10 و بیشتر از 10 کیلودالتون تقسیم گردید. به منظور ارزیابی تأثیر وزن مولکولی و غلظت بر فعالیت آنتیاکسیدانی پروتئین آبکافتی، از شاخصهای قدرت مهار رادیکالهای آزاد DPPH، ABTS و قدرت کاهندگی یون فریک استفاده شد. سنجش قدرت مهار رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS نشان داد که بین وزنهای مولکولی مختلف اختلاف معنیداری وجود دارد و بیشترین و کمترین میزان بهترتیب در وزن مولکولی 3-10 و کمتر از 3 کیلودالتون ثبت شد (05/0p<). کمترین میزان IC50 برای قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS نیز برای نمونه با وزن مولکولی بین 3 تا 10 کیلودالتون محاسبه گردید (05/0p<). قدرت مهار رادیکالهای آزاد و قدرت کاهندگی آهن با افزایش غلظت، در تمامی وزنهای مولکولی بیشتر شدند (05/0p<). در بین فرکشنهای مختلف نیز نمونه با وزن مولکولی بیش از 10 کیلودالتون بیشترین قدرت کاهندگی آهن را نشان داد (05/0p<). با توجه به نتایج، میتوان اظهار داشت پروتئین آبکافتی تولیدشده در این تحقیق، به عنوان یک ترکیب آنتیاکسیدانی (به ویژه در وزن مولکولی 3-10 کیلودالتون) قابل استفاده می باشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی شیلات و فرآورده ها دریافت: 1402/8/2 | پذیرش: 1403/10/29 | انتشار: 1404/5/1