دوره 22، شماره 162 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 162 صفحات 41-29 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rabiei S M, Yeganeh S, Esmaeili Kharyeki M. Investigating the antioxidant properties of hydrolyzed protein with different molecular weights obtained from Caspian Sea mullet wastes. FSCT 2025; 22 (162) :29-41
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72106-fa.html
ربیعی سید محمود، یگانه سکینه، اسمعیلی خاریکی مینا. بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی پروتئین آبکافتی با وزن‌های مولکولی مختلف حاصل از ضایعات کفال ماهیان دریای خزر. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (162) :29-41

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72106-fa.html


1- فارغ التحصیل
2- استاد، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران. ، skyeganeh@gmail.com
3- استادیار، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.
چکیده:   (100 مشاهده)
مدیریت ضایعات آبزیان از طریق تولید محصولات دارای ارزش افزوده از اهمیت زیادی برخوردار است. از جمله محصولات دارای ارزش افزوده با خواص بسیار متعدد (از جمله خواص کف­زایی، امولسیفایری، آنتی­اکسیدانی، ضد باکتریایی و ...) می­توان به پروتئین­های آبکافتی اشاره کرد. عوامل مختلفی از جمله وزن مولکولی و غلظت پروتئین­های آبکافتی می­توانند بر خواص مذکور تاثیرگذار باشند. لذا در پژوهش حاضر خواص آنتی­اکسیدانی پروتئین آبکافتی حاصل از ضایعات کفال ماهیان دریای خزر در محدوده های مختلف وزن مولکولی و غلظت­های مختلف  مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا آبکافت ضایعات ماهی با آلکالاز (غلظت 1%) در دمای 55 درجه سانتی­گراد و 8= pHبه مدت 120 دقیقه انجام شد (شرایط بهینه بر اساس پیش­آزمون). سپس محلول پروتئین آبکافت­شده با الترافیلترهای 3 و 10 کیلودالتون به وزن­های مولکولی کمتر از 3، بین 3 تا10 و بیشتر از 10 کیلودالتون تقسیم گردید. به منظور ارزیابی تأثیر وزن مولکولی و غلظت بر فعالیت آنتی­اکسیدانی پروتئین آبکافتی، از شاخص­های قدرت مهار رادیکال­های آزاد DPPH، ABTS و قدرت کاهندگی یون فریک استفاده شد. سنجش قدرت مهار رادیکال­های آزاد DPPH و ABTS نشان داد که بین وزن­های مولکولی مختلف اختلاف معنی­داری وجود دارد و بیشترین و کمترین میزان به­ترتیب در وزن مولکولی 3-10 و کمتر از 3 کیلودالتون ثبت شد (05/0p<). کمترین میزان IC50 برای قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS نیز برای نمونه با وزن مولکولی بین 3 تا 10 کیلودالتون محاسبه گردید (05/0p<). قدرت مهار رادیکال­­های آزاد و قدرت کاهندگی آهن  با افزایش غلظت، در تمامی وزن­های مولکولی بیشتر شدند (05/0p<). در بین فرکشن­های مختلف نیز نمونه با وزن مولکولی بیش از 10 کیلودالتون بیشترین قدرت کاهندگی آهن را نشان داد (05/0p<). با توجه به نتایج، می­توان اظهار داشت پروتئین آبکافتی تولیدشده در این تحقیق، به عنوان یک ترکیب آنتی­اکسیدانی (به ویژه در وزن مولکولی 3-10 کیلودالتون) قابل استفاده می ­باشد.
 
متن کامل [PDF 729 kb]   (33 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی شیلات و فرآورده ها
دریافت: 1402/8/2 | پذیرش: 1403/10/29 | انتشار: 1404/5/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.