دوره 22، شماره 162 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 162 صفحات 41-29 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rabiei S M, Yeganeh S, Esmaeili Kharyeki M. Investigating the antioxidant properties of hydrolyzed protein with different molecular weights obtained from Caspian Sea mullet wastes. FSCT 2025; 22 (162) :29-41
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72106-fa.html
ربیعی سید محمود، یگانه سکینه، اسمعیلی خاریکی مینا. بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی پروتئین آبکافتی با وزن‌های مولکولی مختلف حاصل از ضایعات کفال ماهیان دریای خزر. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (162) :29-41

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72106-fa.html


1- فارغ التحصیل
2- استاد، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران. ، skyeganeh@gmail.com
3- استادیار، گروه شیلات، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.
چکیده:   (93 مشاهده)
مدیریت ضایعات آبزیان از طریق تولید محصولات دارای ارزش افزوده از اهمیت زیادی برخوردار است. از جمله محصولات دارای ارزش افزوده با خواص بسیار متعدد (از جمله خواص کف­زایی، امولسیفایری، آنتی­اکسیدانی، ضد باکتریایی و ...) می­توان به پروتئین­های آبکافتی اشاره کرد. عوامل مختلفی از جمله وزن مولکولی و غلظت پروتئین­های آبکافتی می­توانند بر خواص مذکور تاثیرگذار باشند. لذا در پژوهش حاضر خواص آنتی­اکسیدانی پروتئین آبکافتی حاصل از ضایعات کفال ماهیان دریای خزر در محدوده های مختلف وزن مولکولی و غلظت­های مختلف  مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا آبکافت ضایعات ماهی با آلکالاز (غلظت 1%) در دمای 55 درجه سانتی­گراد و 8= pHبه مدت 120 دقیقه انجام شد (شرایط بهینه بر اساس پیش­آزمون). سپس محلول پروتئین آبکافت­شده با الترافیلترهای 3 و 10 کیلودالتون به وزن­های مولکولی کمتر از 3، بین 3 تا10 و بیشتر از 10 کیلودالتون تقسیم گردید. به منظور ارزیابی تأثیر وزن مولکولی و غلظت بر فعالیت آنتی­اکسیدانی پروتئین آبکافتی، از شاخص­های قدرت مهار رادیکال­های آزاد DPPH، ABTS و قدرت کاهندگی یون فریک استفاده شد. سنجش قدرت مهار رادیکال­های آزاد DPPH و ABTS نشان داد که بین وزن­های مولکولی مختلف اختلاف معنی­داری وجود دارد و بیشترین و کمترین میزان به­ترتیب در وزن مولکولی 3-10 و کمتر از 3 کیلودالتون ثبت شد (05/0p<). کمترین میزان IC50 برای قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS نیز برای نمونه با وزن مولکولی بین 3 تا 10 کیلودالتون محاسبه گردید (05/0p<). قدرت مهار رادیکال­­های آزاد و قدرت کاهندگی آهن  با افزایش غلظت، در تمامی وزن­های مولکولی بیشتر شدند (05/0p<). در بین فرکشن­های مختلف نیز نمونه با وزن مولکولی بیش از 10 کیلودالتون بیشترین قدرت کاهندگی آهن را نشان داد (05/0p<). با توجه به نتایج، می­توان اظهار داشت پروتئین آبکافتی تولیدشده در این تحقیق، به عنوان یک ترکیب آنتی­اکسیدانی (به ویژه در وزن مولکولی 3-10 کیلودالتون) قابل استفاده می ­باشد.
 
متن کامل [PDF 729 kb]   (26 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی شیلات و فرآورده ها
دریافت: 1402/8/2 | پذیرش: 1403/10/29 | انتشار: 1404/5/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.