دوره 22، شماره 159 - ( 1404 )                   جلد 22 شماره 159 صفحات 194-169 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yazdanpanah S, rostamifard A. Investigating The Performance Of The Film Containing Basil Stem Color Iindicator Based On Rice Bbran Fiber To Monitor The Spoilage Of Lion Fish (Siganus commersonnii). FSCT 2025; 22 (159) :169-194
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-76402-fa.html
Yazdanpanah Sedigheh، رستمی فرد اکبر. بررسی عملکرد فیلم حاوی نشانگر رنگی ساقه ریحان بر پایه فیبر سبوس برنج به منظور پایش فساد ماهی شیر (Siganus commersonnii). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (159) :169-194

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-76402-fa.html


1- دانشیارگروه علوم و صنایع غذایی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، syazdanpanah2004@gmail.com
2- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
چکیده:   (145 مشاهده)
تولید فیلم­های هوشمند شامل استفاده از شاخص­های رنگ پاسخگو به pH است که از منابع طبیعی به دست می­آیند. در راستای این روند، هدف در این پژوهش طراحی یک حسگر حاوی نشانگر رنگی ساقه ریحان بر پایه فیبر سبوس برنج به منظور تعیین کیفیت ماهی شیر(Siganus commersonnii)  نگهداری شده به مدت 1 تا30 روز در دمای یخچال است. در این مطالعه از یک طرح فاکتوریل برای ارزیابی اثرات تیمارهای کنترل، 200 پی­پی­ام­، 400 پی­پی­ام و 600 پی­پی­ام استفاده شد. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که عصاره آنتوسیانین ساقه ریحان باعث تغییرات در زنجیره‌های پلیمری و کاهش تخلخل ماتریس فیلم می‌شود. آنتوسانین با بسیاری از گروه­های هیدروکسی به عنوان پلاستی­سایزر ، حجم آزاد و تحرک ماکرومولکولی بین­ پلیمری به دلیل کاهش نیروهای بین مولکولی و چگالی کمتر افزایش داد و در نتیجه قابلیت کشش و انعطاف پذیری لایه­ها را بهبود ­بخشید. علاوه بر این، خواص شیمیایی (pH، تیوباربیتوریک اسید و ترکیبات نیتروژن) برای همه نمونه‌ها با افزایش زمان نگهداری تا روز 30 روند افزایشی داشت. در طیف سنجی FTIR، مشاهده شد که در روز صفر حذف کربنیل در عصاره آنتو سیانین ساقه ریحان باعث بزرگ­شدن باند هیدروکسیل و اسیدی­شدن محیط شده است. خواص آنتی­اکسیدانی عصاره آنتوسیانین ساقه ریحان در حضور ترکیبات فنلی از شروع واکنش­های زنجیره­ای رادیکال­های آزاد جلوگیری کرده است و باعث کاهش آن شد. فیلم حاوی نشانگر رنگی عصاره آنتوسیانین ساقه ریحان بر پایه فیبر سبوس برنج، پتانسیل افزایش کیفیت و ماندگاری فیله‌های ماهی شیر را دارد. عصاره آنتوسیانین ساقه ریحان و فیبر سبوس برنج می­تواند به عنوان یک شاخص مناسب برای بررسی تغییرات فساد در محصولات غذایی بسته­­بندی­شده باشد.
متن کامل [PDF 1400 kb]   (50 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: تکنولوژی گوشت و فرآورده ها
دریافت: 1403/5/13 | پذیرش: 1403/9/6 | انتشار: 1404/2/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.