Yazdanpanah S, rostamifard A. Investigating The Performance Of The Film Containing Basil Stem Color Iindicator Based On Rice Bbran Fiber To Monitor The Spoilage Of Lion Fish (Siganus commersonnii). FSCT 2025; 22 (159) :169-194
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-76402-fa.html
Yazdanpanah Sedigheh، رستمی فرد اکبر. بررسی عملکرد فیلم حاوی نشانگر رنگی ساقه ریحان بر پایه فیبر سبوس برنج به منظور پایش فساد ماهی شیر (Siganus commersonnii). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1404; 22 (159) :169-194
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-76402-fa.html
1- دانشیارگروه علوم و صنایع غذایی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران ، syazdanpanah2004@gmail.com
2- دانشآموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران
چکیده: (145 مشاهده)
تولید فیلمهای هوشمند شامل استفاده از شاخصهای رنگ پاسخگو به pH است که از منابع طبیعی به دست میآیند. در راستای این روند، هدف در این پژوهش طراحی یک حسگر حاوی نشانگر رنگی ساقه ریحان بر پایه فیبر سبوس برنج به منظور تعیین کیفیت ماهی شیر(Siganus commersonnii) نگهداری شده به مدت 1 تا30 روز در دمای یخچال است. در این مطالعه از یک طرح فاکتوریل برای ارزیابی اثرات تیمارهای کنترل، 200 پیپیام، 400 پیپیام و 600 پیپیام استفاده شد. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که عصاره آنتوسیانین ساقه ریحان باعث تغییرات در زنجیرههای پلیمری و کاهش تخلخل ماتریس فیلم میشود. آنتوسانین با بسیاری از گروههای هیدروکسی به عنوان پلاستیسایزر ، حجم آزاد و تحرک ماکرومولکولی بین پلیمری به دلیل کاهش نیروهای بین مولکولی و چگالی کمتر افزایش داد و در نتیجه قابلیت کشش و انعطاف پذیری لایهها را بهبود بخشید. علاوه بر این، خواص شیمیایی (pH، تیوباربیتوریک اسید و ترکیبات نیتروژن) برای همه نمونهها با افزایش زمان نگهداری تا روز 30 روند افزایشی داشت. در طیف سنجی FTIR، مشاهده شد که در روز صفر حذف کربنیل در عصاره آنتو سیانین ساقه ریحان باعث بزرگشدن باند هیدروکسیل و اسیدیشدن محیط شده است. خواص آنتیاکسیدانی عصاره آنتوسیانین ساقه ریحان در حضور ترکیبات فنلی از شروع واکنشهای زنجیرهای رادیکالهای آزاد جلوگیری کرده است و باعث کاهش آن شد. فیلم حاوی نشانگر رنگی عصاره آنتوسیانین ساقه ریحان بر پایه فیبر سبوس برنج، پتانسیل افزایش کیفیت و ماندگاری فیلههای ماهی شیر را دارد. عصاره آنتوسیانین ساقه ریحان و فیبر سبوس برنج میتواند به عنوان یک شاخص مناسب برای بررسی تغییرات فساد در محصولات غذایی بستهبندیشده باشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی گوشت و فرآورده ها دریافت: 1403/5/13 | پذیرش: 1403/9/6 | انتشار: 1404/2/1