دوره 21، شماره 147 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 147 صفحات 205-187 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farzanfar F, Sadeghi Mahoonak A, Ghorbani M, Hosseini Qaboos S H, kaveh S. The effect of ultrasound pretreatment on the antioxidant properties of hydrolyzed protein from flaxseed meal using alcalase and pancreatin enzymes by response surface methodology. FSCT 2024; 21 (147) :187-205
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72812-fa.html
فرزانفر فائزه، صادقی ماهونک علیرضا، قربانی محمد، حسینی قابوس سید حسین، کاوه شیما. تاثیر پیش‌تیمار فراصوت بر ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی پروتئین هیدرولیزشده کنجاله بذر کتان با استفاده از آنزیم‌های آلکالاز و پانکراتین به روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (147) :187-205

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-72812-fa.html


1- دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، Sadeghiaz@yahoo.com
3- استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر
5- دانش‌آموخته دکتری شیمی مواد غذایی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده:   (832 مشاهده)
در سال‌های اخیر، محققان پپتیدهای فعال زیستی با خواص آنتی‌اکسیدانی قابل قبول را از منابع گوناگونی استخراج کرده‌اند. کنجاله بذر کتان که محصول فرعی اصلی فرآیند استخراج روغن بذر کتان است؛ حاوی مقدار زیادی پروتئین  می‌باشد که با هیدرولیز آنزیمی می‌توان به پپتیدهایی با خواص آنتی‌اکسیدانی دست یافت. در این پژوهش تاثیر شرایط هیدرولیز (غلظت آنزیم 1-7/2 درصد و زمان 64/183-30 دقیقه)، نوع پروتئاز (پانکراتین و آلکالاز) و پیش‌تیمار فراصوت بر درجه هیدرولیز و ویژگی­های آنتی‌اکسیدانی (مهار رادیکال آزاد DPPH، فعالیت آنتی‌اکسیدانی کل و شلاته‌کنندگی یون آهن) پروتئین هیدرولیز شده کنجاله بذر کتان با استفاده از روش سطح پاسخ ارزیابی شد. شرایط بهینه برای تولید پروتئین هیدرولیز شده با بیشترین ویژگی­های آنتی اکسیدانی با آنزیم‌ آلکالاز با پیش‌تیمار و بدون پیش‌تیمار و همچنین آنزیم پانکراتین با پیش‌تیمار و بدون آن  به­ترتیب عبارت بودند از: زمان هیدرولیز 79، 4/146، 77/111 و 21/97 دقیقه و غلظت آنزیم29/2، 46/1، 26/2 و 38/1درصد؛ با بررسی درجه هیدرولیز و ویژگی‌های آنتی‌اکسیدانی پروتئین­های هیدرولیز شده کنجاله بذر کتان، پروتئین هیدرولیزشده با آنزیم پانکراتین با اعمال پیش‌تیمار فراصوت به عنوان تیمار بهینه پیشنهاد شد. پروتئین هیدرولیزشده با آنزیم پانکراتین با پیش‌تیمار فراصوت دارای 66/75 % مهار رادیکال آزاد DPPH، 39/70 % فعالیت شلاته کنندگی یون آهن، فعالیت آنتی‌اکسیدانی کل با جذب 86/0 نانومتر و درجه هیدرولیز 69/80% گزارش شد. بنابراین می‌توان بیان کرد که پروتئین هیدرولیزشده کنجاله بذر کتان با قابلیت آنتی‌اکسیدانی قوی، یک ترکیب زیست فعال برای استفاده در فرمولاسیون‌های غذایی و تولید محصولات فراسودمند می‌باشد.
 
متن کامل [PDF 1327 kb]   (1151 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: پروتئین ها و پپتید ها
دریافت: 1402/9/16 | پذیرش: 1402/11/2 | انتشار: 1403/2/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.