قرهنقده ساسان، صمدلوئی حمیدرضا، صوتی خیابانی محمود، قرهنقده سامان. فرمولاسیون نانوامولسیون از اسانس مریم گلی (Salvia hypoleuca) و بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و ضدمیکروبی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :337-348
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-7149-fa.html
1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
2- استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
3- دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
4- دانشجوی دکتری، فیتوشیمی ، دانشگاه شهید بهشتی
چکیده: (4473 مشاهده)
چکیده
متابولیتهای ثانویه استخراج شده از گونههای مریمگلی عمدتا ترپنوئیدها و فلاونوئیدها هستند، که جز ترکیبات زیست فعال با اثرات سلامت بخشی بالا میباشند. ولی بسیاری از این مواد بعد از استخراج از گیاه، از لحاظ شیمیایی ناپایدار میشوند و هنگام مصرف اثر سلامت بخشی کمتر از حد لازم را نشان میدهند. یکی از روش های کاهش این محدودیتها، ریز پوشانی کردن اسانسها در حاملهای لیپیدی از جمله نانوامولسیونها است. نانوامولسیونهای حاوی اسانس مریمگلی، با استفاده سورفکتانتهای تویین 80 و اسپن 80 در تعادل آب دوست-چربی دوست مختلف به روش اولتراسوند با شدت بالا تولید شدند. تعیین اندازه و توزیع ذرات و همچنین پایداری فیزیکی نانوامولسیونها از لحاظ اندازه در طی زمان با استفاده از پراکندگی نور پویا (DLS) مورد بررسی گرفت. نتایج نشان داد که اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات به ترتیب در محدوده 141-89 و 41/0-36/0 نانومتر بود و نانوامولسیونهای تولید شده به مدت 60 روز نگهداری در دمای 25 پایدار بودند. نتایج حاصل از آزمایشهای میکربی نشان داد، تاثیر اسانس در دو حالت آزاد و کپسوله شده در برابر باکتری گرم مثبت بیشتر از باکتری گرم منفی بود. همچنین خاصیت ضدمیکروبی نانوامولسیون نسبت به اسانس در حالت آزاد در برابر تمام باکتریهای مورد آزمایش بیشتر بود.
دریافت: 1396/3/1 | پذیرش: 1396/3/1 | انتشار: 1396/9/1