1- مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، f.badii@areeo.ac.ir
2- موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
3- مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده: (859 مشاهده)
در این پژوهش 11ژنوتیپ برتر زردآلو از نظر برخی خواص فیزیکی و هندسی شامل سرعت تنفس، ابعاد میوه، محیط، سطح، مساحت، شعاع متوسط هندسی، حجم، سطوح تصویر، ضریب شکل، گردی، ضریب فشردگی، نسبت طول به عرض(L/W)، نسبت طول به ضخامت(L/T) و نسبت طول به وزن (L/M) بررسی شدند. این ویژگی ها در مقدار رطوبت معین در زمان برداشت از 19/75 تا 67/87 درصد اندازه گیری شدند. در ادامه همبستگی بین صفات بررسی شد و ژنوتیپ ها براساس داده های به دست آمده با استفاده از تجزیه و تحلیل مؤلفه های اصلی (PCA) گروه بندی شدند. نتایج نشان داد ژنوتیپ های زردآلو از نظر ویژگی های فیزیکی و هندسی اختلاف معنی داری با یکدیگر (P<0.01) داشتند. مطالعه همبستگی بین صفات نشان داد که در میوه هایی که طول بزرگتری داشتند، وزن میوه و رطوبت به طور معنی داری افزایش می یابد. ضریب شکل و فشردگی نیز همبستگی مستقیم و معنی داری با یکدیگر و رابطه عکس و معنی داری با گردی میوه داشتند. این تحقیق نشان داد که امکان گروه بندی ژنوتیپ های زردآلوی بومی ایران بر اساس ویژگی های فیزیکی و هندسی میوه وجود دارد. بر اساس تجزیه و تحلیل مؤلفههای اصلی ژنوتیپ های زردآلو به پنج گروه متمایز تقسیم شدند و دو مؤلفه اول بیشترین واریانس (۹۱ درصد) را در داده های مورد بررسی توصیف کردند. نتایج این پژوهش می تواند در طراحی تجهیزات و ادوات برداشت، جابه جایی، جداسازی، بسته بندی و فرآوری میوه نقش مهمی داشته باشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری پس از برداشت مواد غذایی دریافت: 1401/10/28 | پذیرش: 1402/3/10 | انتشار: 1402/4/10