دوره 20، شماره 137 - ( 1402 )                   جلد 20 شماره 137 صفحات 87-74 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Badii F, Bouzari N, Shavakhi F, Rafiee Darsangi Z. Classification of some superior local apricot genotypes of Iran based on physical and geometrical attributes. FSCT 2023; 20 (137) :74-87
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66901-fa.html
بدیعی فوژان، بوذری ناصر، شواخی فروغ، رفیعی درسنگی زهرا. گروه بندی برخی ژنوتیپ های برتر زردآلوی بومی ایران بر اساس خواص فیزیکی و هندسی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1402; 20 (137) :74-87

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-66901-fa.html


1- مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، f.badii@areeo.ac.ir
2- موسسه تحقیقات علوم باغبانی، پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
3- مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (458 مشاهده)
در این پژوهش 11ژنوتیپ برتر زردآلو از نظر برخی خواص فیزیکی و هندسی شامل سرعت تنفس، ابعاد میوه، محیط، سطح، مساحت، شعاع متوسط هندسی، حجم، سطوح تصویر، ضریب شکل، گردی، ضریب فشردگی، نسبت طول به عرض(L/W)، نسبت طول به ضخامت(L/T) و نسبت طول به وزن  (L/M) بررسی شدند. این ویژگی­ ها در مقدار رطوبت معین در زمان برداشت از 19/75 تا 67/87 درصد اندازه­ گیری شدند. در ادامه همبستگی بین صفات بررسی شد و ژنوتیپ ­ها براساس داده­ های به ­دست آمده با استفاده از تجزیه و تحلیل مؤلفه ­های اصلی  (PCA) گروه­ بندی شدند. نتایج نشان داد ژنوتیپ­ های زردآلو از نظر ویژگی­ های فیزیکی و هندسی اختلاف معنی­ داری با یکدیگر (P<0.01) داشتند. مطالعه همبستگی بین صفات نشان داد که در میوه ­هایی که طول بزرگتری داشتند، وزن میوه و رطوبت به­ طور معنی­ داری افزایش می­ یابد. ضریب شکل و فشردگی نیز همبستگی مستقیم و معنی­ داری با یکدیگر و رابطه عکس و معنی­ داری با گردی میوه داشتند. این تحقیق نشان داد که امکان گروه ­بندی ژنوتیپ­ های زردآلوی بومی ایران بر اساس ویژگی­ های فیزیکی و هندسی میوه وجود دارد. بر اساس تجزیه و تحلیل مؤلفه‌های اصلی ژنوتیپ­ های زردآلو به پنج گروه متمایز تقسیم شدند و دو مؤلفه‌ اول بیشترین واریانس (۹۱ درصد) را در داده­ های مورد بررسی توصیف کردند. نتایج این پژوهش می ­تواند در طراحی تجهیزات و ادوات برداشت، جابه­ جایی، جداسازی، بسته ­بندی و فرآوری میوه نقش مهمی داشته باشد.
 
متن کامل [PDF 773 kb]   (599 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فناوری پس از برداشت مواد غذایی
دریافت: 1401/10/28 | پذیرش: 1402/3/10 | انتشار: 1402/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.