HAJIMOHAMMADI M, MOHAMMADI A, Sheikh Mahboobi F. Investigation of antioxidant effect of Urtica dioica (L.) leaf and Alcea setosa (L.) flower extracts on fatty acids photooxidation. FSCT 2024; 21 (146) :16-27
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-65757-fa.html
حاجی محمدی مهدی، محمدی اکبر، شیخ محبوبی فاطمه. بررسی اثر آنتی اکسیدانی عصاره برگ گزنه(L.) Urtica dioica وگل ختمی (L.) Alcea setosa بر فتواکسیداسیون اسیدهای چرب. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (146) :16-27
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-65757-fa.html
1- دانشگاه خوارزمی ، hajimohammadi@khu.ac.ir
2- دانشگاه خوارزمی تهران
3- دانشگاه خوارزمی
چکیده: (754 مشاهده)
انرژی نور، به ویژه در ترکیب با اکسیژن با تولید گونه فعال اکسیژن یکتای(1O2) می تواند با پیوندهای دوگانه اسید های چرب غیراشباع واکنش دهد و کیفیت غذا و چربی ها را کاهش دهد. در مطالعه حاضر اثر اکسیژن یکتایی بر اکسیداسیون اسیدهای چرب مورد بررسی قرار گرفت. تولید اکسیژن یکتایی و محصولات پراکسیدی در حضور کاتالیزگر نوریH2TPP (مزو-تترا فنیل پورفیرین) و نور به وسیله روش های طیف سنجی روش های طیف سنجی رزونانس مغناطیسی هستهای (1H NMR)، طیفسنجی مرئی-فرابنفش (UV-Vis) و تیتراسیون یدومتری اثبات شد و مقدار پراکسید شدن به عنوان پارامتر اکسیداسیون در اولئیک اسید بلافاصله پس از اکسیداسیون به صورت (meq/kg) تعین شد. در این مطالعه به مقایسه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ گزنه وگل ختمی به عنوان آنتی اکسیدان گیاهی و طبیعی در مقابل آنتی اکسیدان های سنتزی و مهارکننده های اکسیژن یکتایی پرداختیم. نتایج آنتی اکسیدانی این گیاهان نشان داد که به ترتیب عصاره های هیدرواتانولی برگ گزنه و گل ختمی توانستند به میزان79.45 و 81.05 درصد از تبدیل فتواکسیداسیونی اولئیک اسید به پراکسید در مدت زمان 120 دقیقه جلوگیری کنند. در حالی که این مقدار برای ویتامین E (به عنوان یک آنتی اکسیدان شیمیایی محلول در چربی)، سدیم آزید (به عنوان مهارکننده بسیار قوی اکسیژن یکتایی) و دی متیل سولفوکساید (به عنوان حلال قوی در کاهش طول عمر اکسیژن یکتایی) به ترتیب 83.30، 91.65، 93.25 درصد بود. همچنین عصاره های هیدروالکلی برگ گزنه و ختمی توانستند به ترتیب درصد تبدیل اسید چرب لینولئیک اسید (به عنوان یک اسید چرب با درجه غیر اشباع بالا و اکسید پذیر) به گونه سمی پراکسید را تا 56.43 و59.06 درصد کاهش دهند. این نتایج دلالت بر خاصیت آنتی اکسیدانی بالای برگ گزنه و گل ختمی در جلوگیری از فتواکسایش اسیدهای چرب دارد. در این مطالعه اثرات حلال، کاتالیزگر نوری، نور و اکسیژن نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی دریافت: 1401/9/10 | پذیرش: 1402/7/27 | انتشار: 1403/1/1