شرکایی حسن، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، قاسمی مصطفی، رستگار سمیه. بررسی اثر تیمارهای فرابنفش و فراصوت بر عمر پس از برداشت میوه انبه رقم لانگرا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (147) :16-33
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64967-fa.html
1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان
2- هیئت علمی گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
3- هیئت علمی بخش زراعی باغی. مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران ، mostafaghasemi1417@gmail.com
4- دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.
چکیده: (1076 مشاهده)
به منظور افزایش کیفیت و عمر انباری میوههای انبه رقم لانگرا، آزمایشی به صورت فاکتوریل با سه فاکتور در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار (هر تکرار 18 میوه) انجام شد. میوههای انبه در مرحله سبز بالغ از یک باغ تجاری انبه در شهرستان رودان استان هرمزگان برداشت شدند. فاکتور اول پرتوتابی اشعه فرابنفش (UV-C) با شدت 25 وات در سه سطح ( 0، 5 و 10 دقیقه)، فاکتور دوم پرتوتابی فراصوت (اولتراسونیک) با فرکانس 35 کیلو هرتز و توان 280 وات در سه سطح (0، 3 و 6 دقیقه) و فاکتور سوم زمان انبارمانی در پنج سطح (0، 10، 20، 30 و 40 روز) بودند. میوهها پس از تیمار با نسبتهای ذکر شده از UV-C و فراصوت به سردخانه با دمای10 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 80-85 درصد منتقل شدند و نمونهگیری و اندازهگیریها در زمانهای مختلف انجام شد. تیمارهای فرابنفش و فراصوت از افزایش L¬ (روشنایی)، a¬ و b¬ گوشت میوه و pH و کاهش اسید آسکوربیک میوه با گذشت زمان ممانعت کردند. در تیمارهای فراصوت، بیشترین آسکوربیک اسید (3/11 میلیگرم در 100 گرم) در پرتوتابی فراصوت سه دقیقه مشخص شد. در تیمارهای فرابنفش نیز کاهش آسکوربیکاسید با گذشت زمان کمتر از شاهد بود اما بین پرتوتابی پنج و ده دقیقه تفاوت معنیدار نبود. تیمار فراصوت 6 دقیقه از کاهش معنیدار وزن میوه جلوگیری کرد. در روز 40 انبارمانی، کمترین مقدار L¬ گوشت میوه (44/89) متعلق به تیمار فرابنفش پنج دقیقه بود. بنابراین طی چهل روز انبارمانی میوه انبه، تیمار فرابنفش به مدت پنج دقیقه به دلیل حفظ ظاهر میوه (L¬ ) و تیمار فراصوت سه دقیقه بهدلیل داشتن بیشترین آسکوربیکاسید میوه انبه قابل توصیه میباشند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات دریافت: 1401/7/30 | پذیرش: 1402/9/6 | انتشار: 1403/2/1