دوره 21، شماره 147 - ( 1403 )                   جلد 21 شماره 147 صفحات 33-16 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shorakaie H, Mirzaalian Dastjerdi A, Ghasemi M, Rastegar S. Investigating the effect of UV-C and ultrasonic treatments on the shelf life of Langra mango fruit. FSCT 2024; 21 (147) :16-33
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64967-fa.html
شرکایی حسن، میرزاعلیان دستجردی عبدالمجید، قاسمی مصطفی، رستگار سمیه. بررسی اثر تیمارهای فرابنفش و فراصوت بر عمر پس از برداشت میوه انبه رقم لانگرا. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1403; 21 (147) :16-33

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64967-fa.html


1- دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان
2- هیئت علمی گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
3- هیئت علمی بخش زراعی باغی. مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران ، mostafaghasemi1417@gmail.com
4- دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.
چکیده:   (350 مشاهده)
به منظور افزایش کیفیت و عمر انباری میوه­های انبه رقم لانگرا، آزمایشی به ­صورت فاکتوریل با سه فاکتور در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار (هر تکرار 18 میوه) انجام شد. میوه­های انبه در مرحله سبز بالغ از یک باغ تجاری انبه در شهرستان رودان استان هرمزگان برداشت شدند. فاکتور اول پرتوتابی اشعه فرابنفش (UV-C) با شدت ­25 وات در سه سطح ( 0، 5 و 10 دقیقه)، فاکتور دوم پرتوتابی فراصوت (اولتراسونیک) با فرکانس 35 کیلو هرتز و توان 280 وات در سه سطح (0، 3 و 6 دقیقه) و فاکتور سوم زمان انبارمانی در پنج سطح (0، 10، 20، 30 و 40 روز) بودند. میوه­ها پس از تیمار با نسبت­های ذکر­ شده از UV-C و فراصوت به سردخانه با دمای10 درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی 80-85 درصد منتقل شدند و نمونه­گیری و اندازه­گیری­ها در زمان­های مختلف انجام شد. تیمارهای فرابنفش و فراصوت از افزایش L¬ (روشنایی)، a¬ و b¬ گوشت میوه و pH و کاهش اسید آسکوربیک میوه با گذشت زمان ممانعت کردند. در تیمارهای فراصوت، بیشترین آسکوربیک اسید (3/11 میلی­گرم در 100 گرم) در پرتوتابی فراصوت سه دقیقه مشخص شد. در تیمارهای فرابنفش نیز کاهش آسکوربیک­اسید با گذشت زمان کمتر از شاهد بود اما بین پرتوتابی پنج و ده دقیقه تفاوت معنی­دار نبود. تیمار فراصوت 6 دقیقه از کاهش معنی­دار وزن میوه جلوگیری کرد. در روز 40 انبارمانی، کمترین مقدار L¬ گوشت میوه (44/89) متعلق به تیمار فرابنفش پنج دقیقه بود. بنابراین طی چهل روز انبارمانی میوه انبه، تیمار فرابنفش به مدت پنج دقیقه به دلیل حفظ ظاهر میوه (L¬ ) و تیمار فراصوت سه دقیقه به­دلیل داشتن بیشترین آسکوربیک­اسید میوه انبه قابل توصیه می­باشند.
 
متن کامل [PDF 703 kb]   (145 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی پس از برداشت میوه و سبزیجات
دریافت: 1401/7/30 | پذیرش: 1402/9/6 | انتشار: 1403/2/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.