Aala J, Ahmadi M, Golestan L, Shahidi S, shariatifar N. The effect of free form and microcoating with nanoliposomes of Laurus nobilis and Rosemary leaves extracts on the behavior of some chemical indicators of spoilage in Silver carp fish kept at refrigerator temperature. FSCT 2022; 19 (131) :275-289
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64152-fa.html
اعلا جلال، احمدی محمد، گلستان لیلا، شهیدی سیداحمد، شریعتی فر نبی. تأثیر فرم آزاد و ریزپوشانی با نانولیپوزوم عصاره گیاهان برگبو و رزماری بر رفتار برخی از شاخصهای شیمیایی مواد فساد در ماهی کپور نقرهای نگهداری شده در دمای یخچال. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (131) :275-289
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-64152-fa.html
1- گروه بهداشت مواد غذایی، واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
2- گروه بهداشت مواد غذایی، واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی ، drahmady@gmail.com
3- گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت ا… آملی، دانشگاه آزاد اسلامی
4- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (1649 مشاهده)
در این مطالعه تأثیر عصاره گیاهان برگبو و رزماری به دو فرم آزاد و ریزپوشانی شده با لیپوزوم، بر شاخصهای شیمیایی مولد فساد (TVB-N و TBA) در ماهی کپور نقرهای چرخکرده، موردبررسی قرار گرفت. پس از استخراج، عصارهها از نظر ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای مورد بررسی در ماهی کپور نقرهای چرخکرده شامل تیمار شاهد، تیمارهای حاوی 1 و 5/1 درصد از عصاره آزاد گیاهان برگبو و رزماری و تیمارهای حاوی 1 و 5/1 درصد از عصارههای ریزپوشانی شده با لیپوزوم بوده که در دمای یخچال و در زمانهای صفر، 4، 8 و 12 روز با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی در عصاره رزماری مطلوبتر از برگبو بوده است. میزان ترکیبات فنلی در عصاره رزماری 66/344 و در عصاره برگ بو 66/257 میلیگرم اسید گالیک/ گرم عصاره بود. همچنین میزان ترکیبات فلاونوئیدی در عصاره رزماری 33/245 و در عصاره برگبو 26/151 میلیگرم روتین/ گرم عصاره بود. نتایج تغییرات شیمیایی در ماهی کپور نقرهای چرخکرده، نشان داد که با افزایش زمان نگهداری ماهی در دمای یخچال، پارامترهای مذکور افزایشیافته ولی بااینوجود، در تیمار حاوی فرم ریزپوشانی شده دو گیاه برگبو و رزماری (غلظت 5/1 درصد)، تغییرات بهطور معنیداری کندتر از سایر تیمارها بوده است. با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان نتیجهگیری کرد که بهطورکلی افزودن عصاره گیاهان برگبو و رزماری در غلظت 5/1 درصد، باعث حفظ کیفیت ماهی کپور نقرهای ازلحاظ شاخصهای کیفی شیمیایی میشود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
تکنولوژی شیلات و فرآورده ها دریافت: 1401/6/21 | پذیرش: 1401/8/3 | انتشار: 1401/10/10