Determination of chemical composition and fillet yield of silver carp (Hypophtalmichtys molitrix) for grading and nutritional labeling of its product: Based on regression
equations. FSCT 2011; 8 (32) :1-10
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6053-fa.html
تعیین ترکیب شیمیایی و بازدهی فیله ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) برای درجه بندی و برچسب گذاری تغذیه ای فرآورده های حاصل از آن: بر اساس معادلات رگرسیونی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1390; 8 (32) :1-10
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-6053-fa.html
چکیده: (8400 مشاهده)
چکیده
امروزه برچسب گذاری تغذیهای فرآوردههای غذایی ماهی و برآورد میزان بازدهی فیله آن از نیازهای مهم صنایع فرآوری ماهی میباشد. هدف این پژوهش تعیین ترکیب شیمیایی و بازدهی فیله ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) به منظور طبقهبندی و برچسب گذاری تغذیهای فرآوردههای حاصل از آن با استفاده از معادلات رگرسیونی میباشد. بدین منظور 50 عدد ماهی فیتوفاگ در محدوده اندازههای بازاری صید و میزان بازدهی محصول فیله، محتوای رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و انرژی آنها مورد سنجش قرار گرفت. سپس روابط بین این فاکتورها با طول کل ماهی مورد بررسی قرار گرفته و نوع رابطه و معادله آنها تعیین گردید. طبق نتایج به دست آمده رابطهی بین لگاریتم محتوای رطوبت و لگاریتم طول کل ماهی به صورت رگرسیونی خطی معکوس بوده (05/0>p) در حالیکه رابطهی بین میزان چربی، پروتئین و انرژی و بازدهی فیله با طول کل ماهی به صورت رگرسیونی خطی مثبت بود (05/0>p). به طور کلی این معادلات به صورت Y= bX± a میباشد. طبق این نتایج بین محتوای خاکستر فیله و طول کل ماهی رابطهای وجود نداشت. رابطهی بین محتوای پروتئین و طول کل ماهی معنیدار ولی ضعیف بود (18/0=2R). با توجه به وجود این روابط و تعیین معادلات آنها، جهت دسته بندی ماهیان میتوان از شاخص طول کل ماهیان را با استفاده از دستگاه دستهبندی و سپس از طریق معادلات به دست آمده برای بازدهی فیله و ترکیب تقریبی، برآورد اقتصادی و تعیین میزان رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و انرژی هر دسته به منظور برچسب گذاری تغذیهای و تصمیم گیری جهت فرآوری آن اقدام نمود.
دریافت: 1388/6/3 | پذیرش: 1388/11/6 | انتشار: 1391/4/7