1- بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران. ، shahinzomorodi@gmail.com
2- بخش تحقیقات فنی و مهندسی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.
چکیده: (1410 مشاهده)
کشمش یکی از محصولات ارزآور در بخش کشاورزی است اما چالشهای متعددی در کیفیت کشمش و رقابت آن در بازارهای خارجی وجود دارد. نوع بارگاه و شرایط محیطی خشک کردن میتواند در کیفیت کشمش تاثیر زیادی داشته باشد. در این تحقیق هدف اصلاح بارگاه سنتی خشک کردن انگور، با استفاده از صفحات گرمایشی هوشمند است. در این بررسی انگور رقم بیدانه در دو زمان مختلف برداشت شد و به دو صورت طبیعی (بدون پیش تیمار) و تیمار شده با محلول تیزاب آماده شد و در بارگاه معمولی با کف بتونی و بارگاه بتونی حاوی صفحات گرمایش هوشمند خشک گردید. نتایج نشان داد که زمان لازم برای خشک کردن انگورهای بدون تیمار 36/2 برابر زمان لازم برای خشک کردن انگورهای تیمار شده با تیزاب و زمان خشک کردن در آفتاب حدود 75/4 برابر زمان لازم در بارگاه با صفحات گرمایش هوشمند بود. همچنین در روش آفتابی بار میکروبی کلی، کلیفرم، کپک و مخمر بیشتر اما تعداد باکتریهای اسید لاکتیک کمتر از روش بارگاه با صفحات گرمایش هوشمند بود در حالی که در کشمشهای تیمار شده با قلیا بار میکروبی کلی، کلی فرم و کپک کمتر اما تعداد باکتریهای اسید لاکتیک و مخمرها بیشتر از کشمشهای طبیعی بود (P<0.05). نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که امتیاز رنگ نمونههای با پیش تیمار قلیایی بهطور معنیداری بیشتر از نمونههای بدون پیش تیمار بود. مقدار انرژی مصرفی برای تهیه یک کیلوگرم کشمش تیزابی در اواخر شهریور و مهرماه به ترتیب 98/0 و 78/1 کیلووات ساعت و برای تهیه یک کیلوگرم کشمش طبیعی این مقدار به ترتیب 63/1 و 5/5 کیلووات ساعت برآورد شد. با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی، میتوان با برداشت به موقع انگور جهت تهیه کشمش و استفاده از بارگاههای با صفحات گرمایش هوشمند میتوان کشمشی با کیفیت بهداشتی بالا و با خواص حسی مطلوب تهیه نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
خشکبار،آجیل و مغز ها،میوه های خشک دریافت: 1400/12/14 | پذیرش: 1401/3/31 | انتشار: 1401/6/10