1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی، کاشمر، کاشمر، ایران
2- استادیار، گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی، مشهد، ایران ، mmehrabans@yahoo.com
3- عضو، گروه پژوهشی افزودنی های غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی، مشهد، ایران
چکیده: (1463 مشاهده)
هسته خرما یکی از عمدهترین ضایعات کشاورزی و مصارف صنعتی خرما میباشد. هسته خرما در ایران اغلب به عنوان ضایعات دور ریخته شده و یا برای مصارف خوراک دام استفاده میشود. در این پژوهش هسته خرما مورد بررسی قرار گرفت و محصول با ارزش کربوکسی متیل سلولز با درصد خلوص بالا از آن تولید شد. ترکیبات اصلی تشکیل دهنده هسته خرما سلولز، همی سلولز و لیگنین آن هستند که این مجموعه ساختار فیبری مستحکمی را تشکیل میدهند. در این پژوهش سلولز با تیمار سدیم هیدروکسید و سدیم کلریت از پودر هسته خرما استخراج شد. سلولز استخراجی با استفاده از دو فرایند آلکالی سلولز و اتری سلولز تبدیل به CMC شد. جهت بررسی ساختار CMC از SEM استفاده شد، که حذف ناخالصیهای سطحی الیاف و شکل کروی متورم الیاف نشان دهنده مناسب بودن روش استفاده شده بوده است. برای شناسایی گروههای کربوکسی متیلی جایگزین شده بر روی سلولز، از طیفسنجیFTIR استفاده شد که پیکهای موجود در عدد موج های 1425 و 1612 بر سانتی متر، جایگزینی را تایید می کند. نتایج بهینه سازی نشان داد که در شرایط غلظت سدیم هیدروکسید 799/29%، نسبت وزنی سدیم مونوکلرواستیک اسید به سلولز برابر 1، دمای 68 درجه سلسیوس و زمان واکنش 158 دقیقه، بالاترین مقدار درجه استخلاف و درجه خلوص و بازده به دست میآید که این بالاترین درجه استخلاف و درجه خلوص و بازده به ترتیب مقادیر 97/0، 99/97 و 80/166 درصد می باشند. همچنین ویسکوزیته محلوCMC 3 درصد در آب با سرعت 50 دور در دقیقه برابر با 93/347 میلی پاسکال ثانیه به دست آمد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
شیمی مواد غذایی دریافت: 1400/11/27 | پذیرش: 1401/11/3 | انتشار: 1401/10/10