دوره 19، شماره 131 - ( 1401 )                   جلد 19 شماره 131 صفحات 386-373 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mobasseri S P, Mehraban Sangatash M, Sabet Sarvestani H. Optimization of carboxy methyl cellulose (CMC) production conditions from palm kernel. FSCT 2022; 19 (131) :373-386
مبصری سیده پریناز، مهربان سنگ آتش معصومه، ثابت سروستانی حسین. بهینه سازی شرایط تولید کربوکسی متیل سلولز از هسته خرما. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1401; 19 (131) :373-386

1- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی، کاشمر، کاشمر، ایران
2- استادیار، گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی، مشهد، ایران ، mmehrabans@yahoo.com
3- عضو، گروه پژوهشی افزودنی‌ های غذایی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی، مشهد، ایران
هسته خرما یکی از عمده­ترین ضایعات کشاورزی و مصارف صنعتی خرما می­باشد. هسته خرما در ایران اغلب به عنوان ضایعات دور ریخته شده و یا برای مصارف خوراک دام استفاده می­شود. در این پژوهش هسته خرما مورد بررسی قرار گرفت و محصول با ارزش کربوکسی متیل سلولز با درصد خلوص بالا از آن تولید شد. ترکیبات اصلی تشکیل دهنده هسته خرما سلولز، همی­ سلولز و لیگنین آن هستند که این مجموعه ساختار فیبری مستحکمی را تشکیل می­دهند. در این پژوهش سلولز با تیمار سدیم هیدروکسید و سدیم کلریت از پودر هسته خرما استخراج شد. سلولز استخراجی با استفاده از دو فرایند آلکالی سلولز و اتری سلولز تبدیل به CMC شد. جهت بررسی ساختار CMC از SEM استفاده شد، که حذف ناخالصی­های سطحی الیاف و شکل کروی متورم الیاف نشان دهنده مناسب بودن روش استفاده شده بوده است. برای شناسایی گروه­های کربوکسی متیلی جایگزین شده بر روی سلولز، از طیف­سنجیFTIR  استفاده شد که پیک­های موجود در عدد موج های 1425 و 1612 بر سانتی­ متر، جایگزینی را تایید می­ کند. نتایج بهینه­ سازی نشان داد که در شرایط غلظت سدیم هیدروکسید 799/29%، نسبت وزنی سدیم مونوکلرواستیک اسید به سلولز برابر 1، دمای 68 درجه سلسیوس و زمان واکنش 158 دقیقه، بالاترین مقدار درجه استخلاف و درجه خلوص و بازده به دست می­آید که این بالاترین درجه استخلاف و درجه خلوص و بازده به ترتیب مقادیر 97/0، 99/97 و 80/166 درصد می­ باشند. همچنین ویسکوزیته محلوCMC  3 درصد در آب با سرعت 50 دور در دقیقه برابر با 93/347 میلی پاسکال ثانیه به دست آمد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: شیمی مواد غذایی
دریافت: 1400/11/27 | پذیرش: 1401/11/3 | انتشار: 1401/10/10