1- دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی شیمی- بیوتکنولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود، شاهرود، ایران
2- دانشیار گروه مهندسی مواد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شاهرود، شاهرود، ایران
چکیده: (3151 مشاهده)
چکیده
در این تحقیق فیلمهای بایو نانوکامپوزیت حاوی نشاسته سیبزمینی به عنوان پایه فیلم، تقویت شده با اسانس نعناع فلفلی و درصد ثابتی از نانو خاک رس عاملدار شده با استفاده از روش کاستینگ تهیه شد. ترکیب شامل g 3 نشاسته سیبزمینی و 4% وزنی مخلوط گلیسرول و سوربیتول به نسبت 3 به 1 به عنوان پلاستیسایزر به همراه 3% وزنی نانو خاک رس و اسانس نعناع فلفلی با غلظتهای 30-10% حجمی بود. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اسانس نعناع فلفلی ویژگیهای فیزیکی شامل میزان حلالیت در آب، میزان جذب آب و محتوای رطوبت به صورت معنی داری (05/0<р) کاهش یافتند. نفوذپذیری نسبت به بخارآب از 03/3 تا 31/7 (6-10×(g/m.s.Pa به صورت معنیداری (05/0<р) افزایش و نفوذپذیری به اکسیژن از 10/6 تا 89/4 (cc-mil/(m2 day کاهش معنیداری (05/0<р) داشت. آزمونهای مکانیکی بیانگر آن بود که با افزایش غلظت اسانس نعناع فلفلی استحکام کششی از 05/10 تا 11/7 (MPa) و مدول یانگ از 09/500 تا 77/200 (MPa) کاهش معنی داری داشت و درصد کشیدگی از 0/15 تا 0/36% افزایش یافت. همچنین باعث افزایش میزان جذب و کاهش میزان عبور نور به ویژه در بازه UV (nm 400-200) گردید. فیلمها خاصیت ضدمیکروبی خوبی علیه باکتری استافیلوکوکوس آرئوس ATCC 25923 از طریق روش فلاسک چرخان از خود نشان دادند. بنابراین افزودن اسانس نعناع فلفلی و نانو خاک رس به فیلمهای نشاسته سیبزمینی منجر به بهبود ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی و میزان جذب و عبور نور در ناحیه فرابنفش گردید و این بایو نانوکامپوزیتها توانایی بالایی جهت کاربرد در بستهبندیهای ضدمیکروب دارا میباشند.
دریافت: 1395/1/28 | پذیرش: 1395/9/28 | انتشار: 1396/2/1