یزدی مژگان، سرابی جماب محبوبه، پهلوانلو ابوالفضل. جداسازی و شناسایی کپک های مولد فساد در دوغ ایرانی بر پایه روش های مورفولوژیکی و مولکولی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (117) :133-143
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51983-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
2- دانشیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران. ، m.sarabi@rifst.ac.ir
3- استادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
چکیده: (2051 مشاهده)
فساد در محصولات لبنی میتواند توسط انواع مختلف میکروارگانیسمها از جمله باکتریها، مخمرها و کپکها صورت گیرد. با توجه به تولید مایکوتوکسینها توسط برخی از کپکها در محصولات لبنی، شناسایی نوع فساد کپکی به منظور اتخاذ روش مناسبی جهت جلوگیری از بروز چنین فسادی بسیار حائز اهمیت است؛ لذا در مطالعه حاضر، 30 نمونه دوغ آلوده با علائم فساد مانند تورم، بوی بد و طعم تلخ از یک کارخانه لبنی در طی یک سال جمع آوری شد. براساس نتایج بدست آمده بر پایه روشهای مبتنی بر کشت، تنها در دو نمونه، آلودگی به کپک مشاهده گردید. در مجموع 4 جدایه کپکی، پس از خالصسازی، براساس مشاهدات ماکروسکوپی، مشخصات میکروسکوپی و نیز روش مولکولی PCR شناسایی شدند. 3 جدایه آسپرژیلوس فلاووس، و یک جدایه به عنوان پنیسیلیوم کریزوژنوم تشخیص داده شدند. با توجه به قابلیت توکسینزایی گونههای شناسایی شده، پایش نقاط بحرانی خط تولید دوغ به منظور کنترل فرایند تولید و جلوگیری از آلودگیهای ثانویه به منظور دستیابی به محصولی سالم بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی مواد غذایی دریافت: 1400/2/5 | پذیرش: 1400/3/17 | انتشار: 1400/8/10