دوره 18، شماره 117 - ( 1400 )                   جلد 18 شماره 117 صفحات 143-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdi M, Sarabi-Jamab M, Pahlevanloo A. Isolation and identification of spoilage molds in Iranian dough based on morphological and molecular methods. FSCT 2021; 18 (117) :133-143
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51983-fa.html
یزدی مژگان، سرابی جماب محبوبه، پهلوانلو ابوالفضل. جداسازی و شناسایی کپک های مولد فساد در دوغ ایرانی بر پایه روش های مورفولوژیکی و مولکولی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (117) :133-143

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-51983-fa.html

1- دانشجوی دکتری، گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
2- دانشیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران. ، m.sarabi@rifst.ac.ir
3- استادیار گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
فساد در محصولات لبنی می­تواند توسط انواع مختلف میکروارگانیسم­ها از جمله باکتری­ها، مخمرها و کپک­ها صورت گیرد. با توجه به تولید مایکوتوکسین­ها توسط برخی از کپک­ها در محصولات لبنی، شناسایی نوع فساد کپکی به منظور اتخاذ روش مناسبی جهت جلوگیری از بروز چنین فسادی بسیار حائز اهمیت است؛ لذا در مطالعه حاضر، 30 نمونه دوغ آلوده با علائم فساد مانند تورم، بوی بد و طعم تلخ از یک کارخانه لبنی در طی یک سال جمع آوری شد. براساس نتایج بدست آمده بر پایه روش­های مبتنی بر کشت، تنها در دو نمونه، آلودگی به کپک مشاهده گردید. در مجموع 4 جدایه کپکی، پس از خالص­سازی، براساس مشاهدات ماکروسکوپی، مشخصات میکروسکوپی و نیز روش مولکولی PCR شناسایی شدند. 3 جدایه  آسپرژیلوس فلاووس، و یک جدایه به عنوان پنی‌سیلیوم کریزوژنوم تشخیص داده شدند. با توجه به قابلیت توکسین­زایی گونه­های شناسایی شده، پایش نقاط بحرانی خط تولید دوغ به منظور کنترل فرایند تولید و جلوگیری از آلودگی­های ثانویه به منظور دستیابی به محصولی سالم بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی مواد غذایی
دریافت: 1400/2/5 | پذیرش: 1400/3/17 | انتشار: 1400/8/10