خدایی هما، آصفی نارملا. خشک کردن برگ گیاه پولک(Stachys schtschegleevii Sosn.) پیش تیمار شده با فراصوت و بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :249-262
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-5148-fa.html
1- دانش آموخته کارشناسی ارشد صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاداسلامی، تبریز، ایران
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
چکیده: (3623 مشاهده)
استفاده از امواج فراصوت به عنوان پیش تیمار نوین برای خشک کردن مواد غذایی در سالهای اخیر مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر پیش تیمار فراصوت (۵۹ کیلوهرتز و زمان ۱۰ دقیقه) بر برخی خواص فیزیکی و شیمیایی برگ گیاه پولک (Stachys schtschegleevii Sosn.)خشک شده با استفاده از هوای گرم در دماهای ۴۰، ۵۰ و ۶۰ درجه سانتیگراد با سرعت جابجایی هوای ۱ متر بر ثانیه است. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که کمینه زمان خشک شدن، فنل کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی و بیشینه سرعت خشک شدن، جذب مجدد آب و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت (m2/s۱۰-10 ×۵۲/۴ تا ۱۰-10×۴۲/۲) در نمونههای پیش تیمار شده با فراصوت مشاهده شد؛ علاوه بر این انرژی فعالسازی در نمونههای فراصوت نشده نسبت به نمونههای فراصوت شده کمتر بود. برازش مدلهای ریاضی سرعت خشک کردن با دادههای تجربی نشان داد که مدل پیج میتواند به طور رضایت بخشی منحنی سرعت خشک کردن برگ گیاه پولک خشک شده در هوای گرم را با ضریب همبستگی بالا (۹۹۸/۰(R2 = ، حداقل ریشه میانگین مربعات خطا (02109/۰RMSE=) و کای اسکور (00058/۰ = c2) توصیف کند.
دریافت: 1396/2/24 | پذیرش: 1396/2/24 | انتشار: 1396/9/1