دوره 14، شماره 70 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 70 صفحات 262-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

خدایی هما، آصفی نارملا. خشک کردن برگ گیاه پولک(Stachys schtschegleevii Sosn.) پیش تیمار شده با فراصوت و بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :249-262

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاداسلامی، تبریز، ایران
2- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
استفاده از امواج فراصوت به عنوان پیش تیمار نوین برای خشک کردن مواد غذایی در سال­های اخیر مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر پیش تیمار فراصوت (۵۹ کیلوهرتز و زمان ۱۰ دقیقه) بر برخی خواص فیزیکی و شیمیایی برگ گیاه پولک (Stachys schtschegleevii Sosn.)خشک شده با استفاده از هوای گرم در دماهای ۴۰، ۵۰ و ۶۰ درجه سانتی‌گراد با سرعت جابجایی هوای ۱ متر بر ثانیه است. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که کمینه زمان خشک شدن، فنل کل، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و بیشینه سرعت خشک شدن، جذب مجدد آب و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت (m2/s۱۰-10 ×۵۲/۴ تا ۱۰-10×۴۲/۲) در نمونه­های پیش تیمار شده با فراصوت مشاهده شد؛ علاوه بر این انرژی فعال­سازی در نمونه­های فراصوت نشده نسبت به نمونه­های فراصوت شده کمتر بود. برازش مدل­های ریاضی سرعت خشک کردن با داده­های تجربی نشان داد که مدل پیج می­تواند به طور رضایت بخشی منحنی سرعت خشک کردن برگ گیاه پولک خشک شده در هوای گرم را با ضریب همبستگی بالا (۹۹۸/۰(R2 = ، حداقل ریشه میانگین مربعات خطا (02109/۰RMSE=) و کای اسکور (00058/۰ = c2) توصیف کند.

دریافت: 1396/2/24 | پذیرش: 1396/2/24 | انتشار: 1396/9/1