سرابندی خشایار، صادقی ماهونک علیرضا. تاًثیر شرایط فرآیند خشک کردن پاششی بر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی، عملکردی و میکروساختار پودرهای شیره خرما. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (74) :168-155
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-5029-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده: (2709 مشاهده)
چکیده هدف از این تحقیق، ارزیابی اثر پارامترهای مختلف نظیر دمای هوای ورودی و غلظت صمغ عربی بر کارایی تولید، ویژگیهای فیزیکیشیمیایی، جریانپذیری و مورفولوژیکی پودر شیره خرمای خشک شده با استفاده از خشککن پاششی در مقیاس نیمهصنعتی بود. متغیرهای فرآیند عبارتند از: دمای هوای ورودی (˚C180-140) و غلظت صمغ عربی (نسبت 20:80 تا 60:40 وزن کمک خشککن نسبت به وزن مرطوب شیره خرما). حداکثر بازده (74/55%) برای نسبت 50:50 صمغ عربی در دمای ˚C160 بدست آمد. در غلظتهای بالاتر صمغ عربی و با افزایش دمای هوای از 160 به ˚C180، بازده تولید کاهش یافت. دیگر ویژگیهای فیزیکیشیمیایی نظیر مقدار رطوبت، فعالیت آبی، دانسیته توده و دانسیته ضربه پودرها با افزایش دمای هوای ورودی و غلظتهای صمغ عربی کاهش یافتند. این ویژگیها به ترتیب از 38/3-12/2%، 23/0-142/0، 73/0-5/0 و g/ml87/0-56/0 متغیر بودند. از سوی دیگر، رفتار جریانپذیری نمونهها به استثناء نسبت صمغ عربی 60:40، با افزایش دمای هوا و غلظت حامل بهبود پیدا کرد. همچنین جاذبالرطوبگی، انحلالپذیری و نمپذیری به طور قابل ملاحظهای تحت تاًثیر متغیرهای فرآیند قرار گرفتند. نتایج حاصل از عکسهای میکروسکوپ الکترونی روبشی حکایت از این دارند که با افزایش دمای هوای ورودی و غلظت صمغ عربی، ذرات پودر از سطوح نسبتاً صاف، کروی و حالت نیمهچسبنده (در غلظتهای پائین حامل)، به ذرات مجزا و چروکیده (در غلظتهای بالاتر صمغ عربی در دمای یکسان) تغییر مییابند. شکاف و ترکهای موجود در برخی از ذرات هنگامیکه دمای هوای خشک کردن از 140 به ˚C180 افزایش مییابد، مشاهده نشد.
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/7/25 | پذیرش: 1396/7/25 | انتشار: 1397/1/1