Rahmati-Joneidabad M, Alizadeh behbahani B. Boswellia sacra essential oil: Antioxidant activity and antifungal effect on some spoilage fungi causing strawberry rot. FSCT 2021; 18 (114) :25-34
URL:
http://fsct.modares.ac.ir/article-7-48784-fa.html
رحمتی جنیدآباد مصطفی، علیزاده بهبهانی بهروز. اسانس کندر (Boswellia sacra) : قدرت آنتیاکسیدانی و اثر ضدقارچی آن بر تعدادی از سویههای عامل فساد میوه توتفرنگی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (114) :25-34
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-48784-fa.html
1- استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران ، mr.joneid@gmail.com
2- استادیار، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
چکیده: (2268 مشاهده)
در این پژوهش، فعالیت ضدقارچی اسانس کندر بر قارچهای عامل فساد میوه توتفرنگی (بوتریتیس سینهرا، آسپرژیلوس نایجر و رایزوپوس استولونیفر) با استفاده از آزمونهای ضدمیکروبی انتشار چاهک در آگار، دیسک دیفیوژن آگار، ماکرودایلوشن براث و حداقل غلظت کشندگی بررسی گردید. راندمان استخراج، محتوای فنول و فلاوونوئید کل و فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس (ویژگی مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و ABTS) نیز تعیین گردید. راندمان استخراج اسانس کندر برابر با 30/1 درصد وزنی/وزنی بود و میزان فنول و فلاوونوئید کل اسانس نیز به ترتیب 37/69 میلیگرم گالیک اسید در گرم وزن خشک و 40/38 میلیگرم کوئرستین در گرم وزن خشک بدست آمد. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانس کندر با روشهای مهار رادیکالهای آزاد DPPH و ABTS به ترتیب 50/57 و 66/48 درصد بود. مطابق نتایج آزمونهای انتشار چاهک در آگار و دیسک دیفیوژن آگار، قارچهای بوتریتیس سینهرا و رایزوپوس استولونیفر به ترتیب حساسترین (بیشترین قطر هاله عدم رشد) و مقاومترین (کمترین قطر هاله عدم رشد) نسبت به اسانس کندر بودند. محدوده غلظت بازدارندگی از رشد و حداقل غلظت کشندگی اسانس کندر به ترتیب 25-50 و 200-400 میلیگرم در میلیلیتر مشاهده شد. مطابق نتایج، اسانس کندر دارای ترکیبات زیست فعال با ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی مناسبی بوده و قابلیت استفاده بعنوان افزودنی طبیعی جهت افزایش عمر نگهداری انواع مختلف محصولات غذایی را دارا میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اسانس ها و عصاره ها دریافت: 1399/10/10 | پذیرش: 1399/11/7 | انتشار: 1400/5/10