گیاه پنیرک با نام علمی Malva sylvestris متعلق به خانواده پنیرکیان است. ترکیبات مؤثر و فعال موجود در گیاه پنیرک میتواند دلیلی برای فعالیت زیستی گیاه و در نهایت کاربردهای درمانی باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی اثر ضد میکروبی گیاه پنیرک بر تعدادی از باکتریهای عامل بیماریهای عفونی بود. عصارهگیری از گیاه با روش خیساندن (ماسراسیون) انجام شد. برای سنجش کیفی اثر ضد میکروبی گیاه پنیرک از دو روش دیسک دیفیوژن و تمام ظرف استفاده گردید. برای ارزیابی کمی فعالیت ضد میکروبی نیز از روش میکرودایلوشن براث و روش بازدارنده افتراقی (برهمکنش) استفاده شد. حداقل غلظتکشندگی نیز به روش پورپلیت تعیین گردید. نتایج نشان داد، غلظت 100 میلیگرم بر میلیلیتر عصاره اتانولی بر باکتریهای
استرپتوکوکوس پیوژنز و
استافیلوکوکوس اورئوس بیشترین اثر را داشت، به طوری که اختلاف معنیداری با تمامی تیمارها ی دیگر از خود نشان داد.
انتروباکتر ائروژینوزا بیشترین مقاومت به عصارههای آبی و اتانولی گیاه پنیرک داشت. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره اتانولی برای باکتریهای
استرپتوکوکوس پیوژنز،
استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی و
انتروباکتر ائروژینوزا به ترتیب 8، 8، 64 و 64 میلیگرم بر میلیلیتر بود. در حالی که برای عصاره آبی به ترتیب 16، 32، 128 و 128 میلیگرم بر میلی لیتر بود
. در نهایت میتوان گفت عصاره اتانولی گیاه پنیرک در مقایسه با عصاره آبی اثر بازدارندگی بیشتری بر سویههای بیماریزا داشت. همچنین نتایج نشان داد، عصارههای آبی و اتانولی گیاه پنیرک بر باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتری های گرم منفی اثر ضد میکروبی بیشتری نشان دادند.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1399/6/14 | پذیرش: 1399/8/14 | انتشار: 1400/3/16