1- استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
چکیده: (6290 مشاهده)
چکیده
به منظور تعیین مواد موثره موجود در میوه نسترن کوهی از جمله میزان فنل کل و کاروتنوئیدها و همچنین بررسی میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب هسته آن، میوهها در زمان رسیدن کامل از 4 منطقه در استان زنجان با شرایط اقلیمی مختلف شامل زنجان، طارم، ابهر و ماهنشان جمعآوری شد و متغیرهای ذکر شده به ترتیب با روشهای اسپکتروفتومتری، سوکسله و گازکروماتوگرافی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج بررسیها نشان داد که میزان ترکیبات فنلی و کاروتنوئیدهای میوه تحت تاثیر شرایط اقلیمی بوده و بیشترین و کمترین مقدار فنل کل 52/0±30/95 و 33/0±23/84 میلیگرم گالیک اسید/گرم میوه خشک و به ترتیب در مناطق زنجان و ابهر مشاهده شد. همچنین کمترین میزان کاروتنوئید حدود 208 میلیگرم/100گرم میوه از میوههای منطقه ابهر و زنجان و بیشترین میزان آن 93/2±2/227میلیگرم/100گرم میوه از میوههای منطقه طارم بهدست آمد. میزان روغن بهدست آمده از هستههای میوه نسترن کوهی 6/10درصد تعیین شد. ترکیب اصلی اسیدهای چرب این روغن از نظر مقدار به ترتیب، لینولئیک، اولئیک، آلفا–لینولنیک، استئاریک و پالمیتیک اسید بود که هر کدام از این مقادیر به شرایط اقلیمی منطقه کشت میوه بستگی داشت.
دریافت: 1395/1/31 | پذیرش: 1395/8/1 | انتشار: 1396/3/1