1- دانشجوی دکتری دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده: (5698 مشاهده)
چکیده
هر ساله بخش قابل توجهی از فرآوردههای روغنی، از محصولات گیاهی بهدست میآیند. طی این فرآوریها، مقدار زیادی کنجاله تولید میگردد که دفع این تفالهها از نظر اقتصادی و زیست محیطی هزینهبر و مشکلساز است. از آنجایی که کنجالههای تولیدی از نظر پروتئین بسیار غنی میباشند؛ لذا در این تحقیق، استخراج پروتئین از تفاله روغنکشی شده کدو مورد بررسی قرارگرفت و سپس خصوصیات تغذیهای ایزوله پروتئینی حاصل بررسی شد. ابتدا الگوی حلالیت پروتئین در12-1 pH=تعیین گردید سپس اثر غلظتهای1/0، 5/0و 1 مولار نمک کلرید سدیم درpHهای 8،9،10،11،12 بررسی شد. سپس ایزوله پروتئینی کدو با استفاده از استخراج قلیایی و ترسیب در نقطه ایزوالکتریک تهیه شد. ترکیبات شیمیایی (پروتئین، چربی، رطوبت، خاکستر و کربوهیدرات)، کنجاله چربی گیری شده اولیه و ایزوله پروتئینی، وزن مولکولی پروتئین و ویژگیهای تغذیهای ایزوله حاصله نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حلالیت پروتئین در pH اسیدی کمتر بوده و در نقطه ایزوالکتریک به حداقل میرسد. اما در pH قلیایی افزایش یافته و در 10 pH=به حداکثر رسید. تاثیر غلظت نمک برحلالیت پروتئین در سطح5% معنیدار بود (05/0 > P) و افزایش نمک اثر عکس در حلالیت پروتئین داشت. ایزوله کدو از ارزش تغذیهای بالایی نیز برخوردار بود و منبع مناسبی از اسیدهای آمینه ضروری میباشد. با توجه به بالا بودن درصد پروتئین ایزوله کدو و همچنین ویژگیهای تغذیهای خوب این نوع پروتئین، میتوان از آن در فرمولاسیونهای مواد غذایی مختلف استفاده کرد.
دریافت: 1396/1/28 | پذیرش: 1396/1/28 | انتشار: 1396/9/1