دوره 14، شماره 70 - ( 1396 )                   جلد 14 شماره 70 صفحات 13-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

مظلومی سیده نرگس، صادقی ماهونک علیرضا. بررسی خصوصیات تغذیه‌ای ایزوله پروتئینی دانه کدوی تخم کاغذی. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :25-13

1- دانشجوی دکتری دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2- دانشیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
هر ساله بخش قابل توجهی از فرآورده‌های روغنی، از محصولات گیاهی به‌دست می‌آیند. طی این فرآوری‌ها، مقدار زیادی کنجاله تولید می‌گردد که دفع این تفاله­ها از نظر اقتصادی و زیست محیطی هزینه‌بر و مشکل‌ساز است. از آن‌جایی ‌که کنجاله‌‌های تولیدی از نظر پروتئین بسیار غنی می‌باشند؛ لذا در این تحقیق، استخراج پروتئین از تفاله روغن‌کشی شده  کدو مورد بررسی قرارگرفت و سپس خصوصیات تغذیه­ای ایزوله پروتئینی حاصل بررسی شد. ابتدا الگوی حلالیت پروتئین در12-1  pH=تعیین گردید سپس اثر غلظت­های1/0، 5/0و 1 مولار نمک کلرید سدیم درpH­های 8،9،10،11،12  بررسی شد. سپس ایزوله پروتئینی کدو با استفاده از استخراج قلیایی و ترسیب در نقطه ایزوالکتریک تهیه شد. ترکیبات شیمیایی (پروتئین، چربی، رطوبت، خاکستر و کربوهیدرات)، کنجاله چربی گیری شده اولیه و ایزوله پروتئینی، وزن مولکولی پروتئین و ویژگی­­های تغذیه­ای ایزوله حاصله نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حلالیت پروتئین در pH اسیدی کمتر بوده و در نقطه ایزوالکتریک به حداقل می­رسد. اما در pH قلیایی افزایش یافته و در 10  pH=به حداکثر رسید. تاثیر غلظت نمک برحلالیت پروتئین در سطح5% معنی­دار بود (05/0 > P) و افزایش نمک اثر عکس در حلالیت پروتئین داشت. ایزوله کدو از ارزش تغذیه­ای بالایی نیز برخوردار بود و منبع مناسبی از اسید­های آمینه ضروری می­باشد. با توجه به بالا بودن درصد پروتئین ایزوله کدو و همچنین ویژگی­های تغذیه­ای خوب این نوع پروتئین، می­توان از آن در فرمولاسیون­های مواد غذایی مختلف استفاده کرد.

دریافت: 1396/1/28 | پذیرش: 1396/1/28 | انتشار: 1396/9/1