1- بخش توسعه و تحقیقات، شرکت پاکروپارت، تهران، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران ، hamid.ezzatpanah@globalharmonization.net
چکیده: (2161 مشاهده)
ایمنی مواد غذایی از مهم ترین اهداف صنعت شیر است. پاکیزهسازی تجهیزات نه تنها به منظور مطابقت با استانداردهای شیر و فرآوردههای شیری، بلکه از منظر زیست محیطی نیز اهمیت ویژهای دارد. چالشهای پاکیزهسازی مبدلهای حرارتی و غشاءها از سایر معضلات مربوطه در مراحل فرآوری شیر مهمترند و از آن جایی که به ندرت با روشهای متداول تاثیر میپذیرند، در این مقاله کاربرد روشهای نوظهوری چون استفاده از آنزیمها و امواج فراصوت مرور شدهاند. خصوصیات مواد ورودی، به ویژه ترکیب آن (آلی یا معدنی)، غلظت و دما به عنوان تاثیرگذارترین عوامل بر ترسیب ترکیبات شیر بر سطوح حرارت دیده و ایجاد گرفتگی غشاء محسوب میشوند. اگرچه ویژگیهای عوامل پاک کننده همچون غلظت، سرعت جریان، زمان، تنش برشی و دما حائز اهمیت هستند، اما انتخاب شویندههای مناسب و ترتیب استفاده از آنها در برنامه شستوشو، مهم ترین عوامل پاکیزه سازی به شمار میآیند. این مقاله همچنین به روند پیشرفت روشهای کنترل و پایش برنامههای پاکیزهسازی، از به کارگیری شاخص اکسیژن شیمیایی مورد نیاز، سنجش کلسیم و تعیین کدورت تا استفاده از حسگرهایی بر پایه هدایت الکتریکی و امواج فراصوت میپردازد. در نهایت به طور خلاصه راه حلهایی جهت کاهش معضلات زیست محیطی حاصل از به کار بردن پاک کننده های شیمیایی در این صنعت مورد بحث قرار گرفتهاند.
نوع مقاله:
مروری تحلیلی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/7/1 | پذیرش: 1399/2/21 | انتشار: 1399/5/10