دوره 17، شماره 102 - ( 1399 )                   جلد 17 شماره 102 صفحات 193-175 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Lavafpour F, Shojaei Azad F, Sadeghi H, Siahvoshi S, Ezzatpanah H. Various aspects of cleaning in dairy industry: A review. FSCT 2020; 17 (102) :175-193
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-36722-fa.html
لواف پور فرنوش، شجاعی آزاد فرزانه، صادقی هنگامه، سیاهوشی سمیه، عزت پناه حمید. مروری بر جنبه های مختلف شست ‌وشو در صنعت شیر. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1399; 17 (102) :175-193

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-36722-fa.html


1- بخش توسعه و تحقیقات، شرکت پاکروپارت، تهران، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران ، hamid.ezzatpanah@globalharmonization.net
چکیده:   (1765 مشاهده)
ایمنی مواد غذایی از مهم ترین اهداف صنعت شیر است. پاکیزه‌سازی تجهیزات نه تنها به منظور مطابقت با استانداردهای شیر و فرآورده‌های شیری، بلکه از منظر زیست محیطی نیز اهمیت ویژه‌ای دارد. چالش­های پاکیزه‌سازی مبدل‌های حرارتی و غشاء‌ها از سایر معضلات مربوطه در مراحل فرآوری شیر مهم‌ترند و از آن جایی که به ندرت با روش‌های متداول تاثیر می‌پذیرند، در این مقاله کاربرد روش‌های نوظهوری چون استفاده از آنزیم‌ها و امواج فراصوت مرور شده­اند. خصوصیات مواد ورودی، به ویژه ترکیب آن (آلی یا معدنی)، غلظت و دما به عنوان تاثیرگذارترین عوامل بر ترسیب‌ ترکیبات شیر بر سطوح حرارت دیده و ایجاد گرفتگی غشاء محسوب می‌شوند. اگرچه ویژگی‌های عوامل پاک کننده همچون غلظت، سرعت جریان، زمان، تنش برشی و دما حائز اهمیت هستند، اما انتخاب شوینده­های مناسب و ترتیب استفاده از آنها در برنامه شست­وشو، مهم ترین عوامل پاکیزه سازی به شمار می­آیند. این مقاله همچنین به روند پیشرفت روش­های کنترل و پایش برنامه‌های پاکیزه‌سازی، از به کارگیری شاخص اکسیژن شیمیایی مورد نیاز، سنجش کلسیم و تعیین کدورت تا استفاده از حسگرهایی بر پایه هدایت الکتریکی و امواج فراصوت می‌پردازد. در نهایت به طور خلاصه راه حل‌هایی جهت کاهش معضلات زیست محیطی حاصل از به کار بردن پاک کننده های شیمیایی در این صنعت مورد بحث قرار گرفته‌اند.
 
متن کامل [PDF 594 kb]   (952 دریافت)    
نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1398/7/1 | پذیرش: 1399/2/21 | انتشار: 1399/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.