شکوه صارمی الهام، حبیبی نجفی محمد باقر، حدادخداپرست محمد حسین، بحرینی معصومه. اثر روش های استخراج بر خصوصیات ضداکسایشی گیاه اناریجه (affinis pimpinella). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (69) :169-159
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-3383-fa.html
1- دانشجوی دکتری، استاد، استاد گروه علوم و صنایع غذایی و استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد
2- استاد گروه صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد
3- استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (3100 مشاهده)
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثرات روشهای مختلف استخراج بر فعالیت ضداکسایشی گیاه اناریجه (pimpinella affinis) بود. عصاره گیاه اناریجه با استفاده از روشهای ماسراسیون، اولتراسوند و استفاده از سیال فوق بحرانی استخراج شد. بازده استخراج و میزان ترکیبات فنولی عصارهها اندازه گیری شد و ارزیابی فعالیت ضد اکسایشی عصاره در چهار سطح غلظتی (500، 1000، 1500 و 2000 ppm) با استفاده از آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH و بیرنگ شدن بتاکاروتن:لینولئیک اسید انجام شد. فراکسیون ترکیبات فنولی با استفاده از دستگاه LC-MS تعیین شد. مقادیر فنول کل عصارهها بین 69/1836-25/1502 (g E100mg GA/) بود. نتایج نشان داد روش استخراج با سیال فوق بحرانی و استخراج با اولتراسوند به ترتیب بالاترین بازده استخراج و ترکیبات فنولی را داشتند. عصاره حاصل از اولتراسوند بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی را در روش مهار رادیکال آزاد DPPH داشت. بیشترین ترکیب سازنده عصاره (54/13%)، کلروژنیک اسید بود. نتایج این تحقیق پیشنهاد می کند عصاره اناریجه به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی، دارای خاصیت ضد اکسایشی بوده و میتواند جایگزین مناسبی برای نگهدارنده های سنتزی باشد.
دریافت: 1395/1/18 | پذیرش: 1395/12/18 | انتشار: 1396/8/1