جلالی جیوان مهدی، عباسی سلیمان. استخراج لوتئین با استفاده از فناوری نانو (روش میکروامولسیون): تاثیر سورفاکتانت، کمکسورفاکتانت و پیشتیمار فراصوت. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (80) :413-420
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32907-fa.html
1- دانشجوی دکتری، آزمایشگاه کلوئیدهای غذایی و رئولوژی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2- استاد، آزمایشگاه کلوئیدهای غذایی و رئولوژی، گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (2029 مشاهده)
چکیده
در این پژوهش، توانایی فناوری نانو (روش میکروامولسیون) در استخراج لوتئین از پودر گل جعفری بررسی شد. بدین منظور، از دو گروه سورفاکتانت طبیعی (ساپونین، لسیتین، سوکروزمونوپالمیتات و رامنولیپید) و سنتزی ( تویین 20، تویین 80، اسپن 20 و سدیم دو دسیل سولفات) در نسبتهای مختلف سورفاکتانت: لوتئین (1:100، 1:200، 1:500، 1:1000، 1:2000 و 1:5000) در ترکیب با کمکسورفاکتانتهای گوناگون (گلیسرول، پروپیلن گلیکول، اتانول و 1-پروپانول) در سطوح متفاوت سورفاکتانت: کمک سورفاکتانت (1:2، 1:1، 2:1، 5:1، 10:1، 20:1 و 50:1) بصورت جداگانه استفاده گردید. نتایج نشان داد که بدون استفاده از کمکسورفاکتانت، بهترین کارایی مابین 11/5- 22/13% بود که در مقایسه با کارایی استخراج با استون (83/15 میلیگرم بر گرم) بسیار پائین میباشد هر چند که با استفاده از کمکسورفاکتانتهای اشاره شده این کارایی پائین بصورت معنیداری (05/0>p) افزایش یافت بطوریکه میکروامولسیون متشکل از تویین 80: 1- پروپانول (سورفاکتانت: کمک سورفاکتانت برابر 1:2) بالاترین کارایی استخراج را نشان داد (41/39%). در ادامهی این پژوهش، تاثیر مولفههای مختلف پیشتیمار فراصوت (دامنه 25-100%، زمان 30-120 تانیه، دمای محیط) بر کارایی استخراج میکروامولسیون طبیعی سوکروزمونوپالمیتات: 1-پروپانول (5:1) بررسی گردید. نتایج نشان داد که هر دو مولفه تاثیر مستقیمی بر کارایی داشت بطوری که کارایی اولیه این فرمولاسیون (52/25% بدون پیشتیمار فراصوت) بعد از پیشتیمار فراصوت بهینه (120 ثانیه با دامنهی 100%) به بالاترین مقدار رسید (19/71%). نتایج این مطالعه نشان داد که انتخاب درست ترکیب و نسبت بهینه اجزای میکروامولسیون (سورفاکتانت، کمکسورفاکتانت، آب و لوتئین) نقش بسزایی در افزایش کارایی استخراج دارد ضمن اینکه با بکارگیری پیش تیمار فراصوت میتوان کارایی را بشکل خیلی موثری افزایش داد.
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1398/2/23 | پذیرش: 1398/2/23 | انتشار: 1398/2/23