رستم آبادی حدیث، صادقی ماهونک علیرضا، قربانی محمد، علافچیان علیرضا. بررسی سیستماتیک نانوامولسیون های حاوی β-کاروتن تولید شده با استفاده از موسیلاژ دانه به. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (121) :325-334
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-32370-fa.html
1- دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران ، sadeghiaz@yahoo.com
3- دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4- استادیار پژوهشکده نانوفناوری و مواد پیشرفته، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده: (2127 مشاهده)
β-کاروتن، به عنوان شناخته شده ترین عضو گروه کاروتنوئیدهای زیست فعال و یکی از اصلی ترین پیشسازهای ویتامین A، در بهبود و پیشگیری از بسیاری از بیماریها مانند سرطان، دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی- عروقی نقش موثری را ایفا میکند. یکی از روشهای مفید و موثر جهت تلفیق این جزء ارزشمند به فرمولاسیونهای غذایی و همچنین حفظ فعالیت ضداکسایشی و افزایش پایداری فیزیکوشیمیایی آن، نانو ریزپوشانی است. در این پژوهش، از موسیلاژ دانه به، بعنوان فاز آبی نانوامولسیونهای حامل β-کاروتن استفاده گردید. جهت دستیابی به درک عمیق تر تأثیر غلظت های مختلف β-کاروتن بر فرآیند نانو ریزپوشانی، پایداری فیزیکوشیمیایی امولسیونهای تولید شده تحت آزمونهای توزیع اندازه ذرات، اندازه گیری پتانسیل زتا، هدایتسنجی، ارزیابی خواص رئولوژیک پایا، کشش سطحی و فعالیت ضداکسایشی مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که با افزایش غلظت کاروتنوئید در سیستم، ویسکوزیته، اندازه ذرات، فعالیت ضداکسایشی و پتانسیل زتا بطور قابل توجهی افزایش یافت؛ درحالیکه بررسی های هدایت سنجی روند نزولی هدایت الکریکی را نشان دادند. بطور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که بیوپلیمر آنیونی موسیلاژ دانه به از پتانسیل قابل توجهی در حفظ و بهبود ویژگیهای فیزیکوشیمیایی β-کاروتن برخوردار است.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
فناوری نانو در صنایع غذایی(نانو فرآوری،نانوکپسولاسیون،نانوامولسیون و...) دریافت: 1398/2/7 | پذیرش: 1398/10/8 | انتشار: 1400/12/16