1- فارغ التحصیل مهندسی شیمی ، mousavi3696@gmail.com
2- استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
چکیده: (7389 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف: استخراج به کمک آب فوق داغ به دلیل داشتن مزایایی از قبیل سرعت و بازدهی بالا، کاهش مقدار حلالهای آلی مورد استفاده نسبت به روشهای سنتی و همچنین به دلیل سازگار بودن با محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه استخراج اسانس از بذر گیاه رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) با استفاده از روش استخراج با آب فوق داغ انجام شد و با روش تقطیر با آب مقایسه قرار گردید. ترانس آنتول به عنوان ترکیب اصلی، هدف انجام آزمایشهای بعدی قرار گرفت. جداسازی و تشخیص ترانس آنتول استخراج شده به وسیله GC-FID و GC/MS انجام شد. تاثیر پارامترهای دما، متوسط اندازه ذره و شدت جریان بر روی میزان استخراج در روش آب فوق داغ بررسی شدند. به منظور تسهیل روند آزمایشها و مقایسه پارامترهای موثر از روش طراحی آزمایش تاگوچی استفاده شد. نسبت مساحت ترانس آنتول به استاندارد داخلی حاصل از کروماتوگرافی گازی به عنوان معیار ارزیابی تاثیر پارامترها و روشهای استخراج اسانس از دانه رازیانه محاسبه شد.
یافتهها: نتایج آنالیز واریانس نشان داد که دما و متوسط اندازه ذره تاثیر قابل توجهی بر میزان استخراج ترانس آنتول دارند. بیشترین نسبت سطح ترانس آنتول به استاندارد داخلی در دمای 175 درجه سانتیگراد، متوسط اندازه 398/0 میلیمتر و شدت جریان 3 میلیلیتر در دقیقه به دست آمد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که استخراج با آب فوق داغ در مقایسه با روش تقطیر با آب یک شیوه سریع با بازدهی بالا به منظور استخراج ترانس آنتول به عنوان یک ترکیب اکسیژندار با ارزش میباشد.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی دریافت: 1397/8/20 | پذیرش: 1398/7/23 | انتشار: 1398/6/10