آموزیان ندا، شاکری شهریار، ملکی محمود، شاکری احمد. ترشح لیپاز و تولید دوکوزاهگزانوئیک اسید توسط سویه آئورانتیوکیتریوم رشد یافته در روغن کتان. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :123-134
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-2482-fa.html
1- کارشناس ارشد، رشته بیوتکنولوژی کشاورزی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران
2- استادیار، دکترای میکروبیولوژی صنعتی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران
3- استادیار، دکترای بیوتکنولوژی کشاورزی، پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فناوری پیشرفته، کرمان، ایران
4- رزیدنت قلب و عروق، مرکز آموزشی، تحقیقاتی و درمانی قلب و عروق شهید رجایی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
چکیده: (3293 مشاهده)
چکیده
اسیدهای چرب امگا 3 گروه بزرگی از اسیدهای چرب غیر اشباع میباشند. مهمترین اسید چرب امگا3، دوکوزاهگزانوئیک اسید میباشد که اثرات مفیدی بر سلامتی انسان دارد. هدف این تحقیق، تبدیل روغن کتان توسط سویه بومی آئورانتیوکیتریوم به روغن امگا3 غنی از DHA و اسید لینولنیک بود. ابتدا، تولید آنزیم لیپاز در این سویه و فعالیت آن در محیط مایع سنجش شد. سپس تولید بیومس و روغن امگا3 در محیط حاوی مقادیر متفاوت روغن کتان تعیین شدند. مقدار اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع، توسط کروماتوگرافی گازی تعیین شدند. سویه آئورانتیوکیتریوم بعد از گذشت 48 ساعت در محیط اختصاصی تولید لیپاز، یک هاله رسوبی 6 میلیمتری ایجاد کرد. فعالیت لیپاز تولیدی در محیط حاوی 1 درصد روغن کتان 150 واحد در میلیلیتر اندازه گیری شد. پروفایل اسیدهای چرب تولید شده در محیط فاقد روغن کتان شامل C14، C15، C16، C17، C18، C18:1، DPAو DHA بود. با افزودن روغن کتان به محیط کشت، بیومس تا 7/15 گرم در لیتر افزایش یافت. بیشترین مقدار DHA(388 میلیگرم در لیتر) و روغن (25/53%) در محیط حاوی 6/0% روغن کتان بدست آمد. با افزایش غلظت روغن کتان در محیط کشت، مقدار اسیدهای چرب اشباع تولید شده کاهش و اسیدهای چرب غیراشباع با یک یا چند پیوند دوگانه افزایش یافتند. پروفایل اسیدهای چرب تولید شده در محیط حاوی روغن کتان شامل C18:2 و C18:3، DPA و DHAبود. در نهایت روغن امگا3 تولید شده شامل DHA، اسید لینولنیک و اسید اولئیک بود که میتواند در غنیسازی مواد غذایی و لبنیات مورد استفاده قرار گیرد.
دریافت: 1396/2/13 | پذیرش: 1396/2/13 | انتشار: 1396/9/1