جعفری سید مهدی، گنجه محمد، مقصودلو یحیی، تمدن علی محمد، نیاکوثری مهرداد. مدلسازی روند رهایش لیمونن از نانوساختار آمیلوز در سامانه شبیهسازیشدهی گوارشی با استفاده از سامانه استنتاج فازی -عصبی (ANFIS). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (81) :139-149
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-19758-fa.html
1- هیات علمی دانشگاه گرگان
2- دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- رئیس دانشکده صنایع غذایی-دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4- دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
5- عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
چکیده: (2816 مشاهده)
نانوپوشانی ترکیبات دارای ارزش تغذیهای و تکنولوژیکی و رهایش هدفمند آنها در مکان و زمان مناسب در درون محصول غذایی و یا شرایط گوارشی یکی از مباحث مهم در زمینهی تولید محصولات غذایی فراسودمند و همچنین در رسانش مواد زیستفعال با استفاده از مواد غذایی بوده است. با توجه به پیچیدگیهای سامانههای غذایی و گوارشی، تعیین روشی برای ارزیابی و پیشبینی میزان رهایش مادهی زیستفعال ریزپوشانی شده در محل و زمان مورد نظر از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این پژوهش با استفاده از روند رهایش لیمونن از نانوساختارهای آمیلوز در شرایط دستگاه گوارش مورد بررسی قرار گرفته و سپس با استفاده از سامانه استنتاج فازی– عصبی تطبیقی (ANFIS) به مدلسازی روند رهایش لیمونن پرداخته شد. در طراحی این مدل، پارامترهای غلظت لیمونن، غلظت آمیلوز، زمان اعمال تنش فراصوت و زمان گرماخانهگذاری در شرایط شبیهسازیشدهی روده به عنوان ورودی و میزان رهایش بعنوان خروجی در نظر گرفته شد و برای بهینهسازی مدل از انواع و تعداد مختلف توابع عضویت و سیکلهای یادگیری متعددی به شکل آزمون و خطا استفاده شد. با بررسی مدلهای مختلف، مدل شامل تابع عضویت مثلثی با 4 تابع برای هر یک از ورودیهای به عنوان مدل بهینه انتخاب شد. ضریبهبستگی بالای 99/0 و مقدار میانگین مربعات خطای حدود 45/0 در مدل بهینه، بیانگر دقت قابل قبول این روش در پایش میزان رهایش در شرایط گوارشی میباشد. با توجه به سهولت، سادگی و دقت قابل قبول این مدلهای هوشمند میتوان آنها را راهکاری مناسب برای ارزیابی رهایش کنترل شده در فرایندهای غذایی و گوارشی عنوان کرد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/4/4 | پذیرش: 1396/5/22 | انتشار: 1397/7/21