دوره 15، شماره 81 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 81 صفحات 149-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

جعفری سید مهدی، گنجه محمد، مقصودلو یحیی، تمدن علی محمد، نیاکوثری مهرداد. مدل‌سازی روند رهایش لیمونن از نانوساختار آمیلوز در سامانه شبیه‌سازی‌شده‌ی گوارشی با استفاده از سامانه استنتاج فازی -عصبی (ANFIS). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (81) :139-149

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-19758-fa.html


1- هیات علمی دانشگاه گرگان
2- دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- رئیس دانشکده صنایع غذایی-دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4- دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
5- عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
چکیده:   (1897 مشاهده)
نانوپوشانی ترکیبات دارای ارزش تغذیه‌ای و تکنولوژیکی و رهایش هدفمند آنها در مکان و زمان مناسب در درون محصول غذایی و یا شرایط گوارشی یکی از مباحث مهم در زمینه‌ی تولید محصولات غذایی فراسودمند و همچنین در رسانش مواد زیست‌فعال با استفاده از مواد غذایی بوده است. با توجه به پیچیدگی‌های سامانه‌های غذایی و گوارشی، تعیین روشی برای ارزیابی و پیش‌بینی میزان رهایش ماده‌ی زیست‌فعال ریزپوشانی شده در محل و زمان مورد نظر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این پژوهش با استفاده از روند رهایش لیمونن از نانوساختار‌های آمیلوز در شرایط دستگاه گوارش مورد بررسی قرار گرفته و سپس با استفاده از سامانه استنتاج فازی– عصبی تطبیقی (ANFIS) به مدل‌سازی روند رهایش لیمونن پرداخته شد. در طراحی این مدل، پارامترهای غلظت لیمونن، غلظت آمیلوز، زمان اعمال تنش فراصوت و زمان گرماخانه‌گذاری در شرایط شبیه‌سازی‌شده‌ی روده به عنوان ورودی و میزان رهایش بعنوان خروجی در نظر گرفته شد و برای بهینه‌سازی مدل از انواع و تعداد مختلف توابع عضویت و سیکل‌های یادگیری متعددی به شکل آزمون و خطا استفاده شد. با بررسی مدل‌های مختلف، مدل‌ شامل تابع عضویت مثلثی با 4 تابع برای هر یک از ورودی‌های به عنوان‌ مدل‌ بهینه انتخاب شد. ضریب‌هبستگی بالای 99/0 و مقدار میانگین مربعات خطای حدود 45/0 در مدل‌ بهینه، بیانگر دقت قابل قبول این روش در پایش میزان رهایش در شرایط گوارشی می‌باشد. با توجه به سهولت، سادگی و دقت قابل قبول این مدل‌های هوشمند می‌توان آن‌ها را راهکاری مناسب برای ارزیابی رهایش کنترل شده در فرایندهای غذایی و گوارشی عنوان کرد.
متن کامل [PDF 999 kb]   (1440 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/4/4 | پذیرش: 1396/5/22 | انتشار: 1397/7/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.