دوره 15، شماره 81 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 81 صفحات 149-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

جعفری سید مهدی، گنجه محمد، مقصودلو یحیی، تمدن علی محمد، نیاکوثری مهرداد. مدل‌سازی روند رهایش لیمونن از نانوساختار آمیلوز در سامانه شبیه‌سازی‌شده‌ی گوارشی با استفاده از سامانه استنتاج فازی -عصبی (ANFIS). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (81) :139-149

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-19758-fa.html

1- هیات علمی دانشگاه گرگان
2- دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3- رئیس دانشکده صنایع غذایی-دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4- دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
5- عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
نانوپوشانی ترکیبات دارای ارزش تغذیه‌ای و تکنولوژیکی و رهایش هدفمند آنها در مکان و زمان مناسب در درون محصول غذایی و یا شرایط گوارشی یکی از مباحث مهم در زمینه‌ی تولید محصولات غذایی فراسودمند و همچنین در رسانش مواد زیست‌فعال با استفاده از مواد غذایی بوده است. با توجه به پیچیدگی‌های سامانه‌های غذایی و گوارشی، تعیین روشی برای ارزیابی و پیش‌بینی میزان رهایش ماده‌ی زیست‌فعال ریزپوشانی شده در محل و زمان مورد نظر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این پژوهش با استفاده از روند رهایش لیمونن از نانوساختار‌های آمیلوز در شرایط دستگاه گوارش مورد بررسی قرار گرفته و سپس با استفاده از سامانه استنتاج فازی– عصبی تطبیقی (ANFIS) به مدل‌سازی روند رهایش لیمونن پرداخته شد. در طراحی این مدل، پارامترهای غلظت لیمونن، غلظت آمیلوز، زمان اعمال تنش فراصوت و زمان گرماخانه‌گذاری در شرایط شبیه‌سازی‌شده‌ی روده به عنوان ورودی و میزان رهایش بعنوان خروجی در نظر گرفته شد و برای بهینه‌سازی مدل از انواع و تعداد مختلف توابع عضویت و سیکل‌های یادگیری متعددی به شکل آزمون و خطا استفاده شد. با بررسی مدل‌های مختلف، مدل‌ شامل تابع عضویت مثلثی با 4 تابع برای هر یک از ورودی‌های به عنوان‌ مدل‌ بهینه انتخاب شد. ضریب‌هبستگی بالای 99/0 و مقدار میانگین مربعات خطای حدود 45/0 در مدل‌ بهینه، بیانگر دقت قابل قبول این روش در پایش میزان رهایش در شرایط گوارشی می‌باشد. با توجه به سهولت، سادگی و دقت قابل قبول این مدل‌های هوشمند می‌توان آن‌ها را راهکاری مناسب برای ارزیابی رهایش کنترل شده در فرایندهای غذایی و گوارشی عنوان کرد.
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1396/4/4 | پذیرش: 1396/5/22 | انتشار: 1397/7/21