1- کارشناس تولید کشت و صنعت امام خمینی
2- 2- کارشناس امور استاندارد اداره کل استاندارد استان خوزستان
3- کارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی
چکیده: (2272 مشاهده)
این تحقیق با هدف بررسی تأثیر عوامل مختلف (دمای استخراج 90 – 70 درجه سانتیگراد، زمان استخراج 5 – 1 ساعت و نسبت آب به ماده خشک (50-30 میلیلیتر بر گرم) در استخراج پلی ساکارید از میوه کدو حلوایی (Cucurbita moschata) با استفاده از آب داغ انجام گرفته است. از روش سطح پاسخ نیز جهت یافتن شرایط بهینه فرآیند و تأثیر متقابل فاکتورها به کمک طرح Box–Behnken با سه متغیر در سه سطح و 5 تکرار در نقطه مرکزی استفاده گردید. ویژگی مورد بررسی شامل تعیین ترکیب شیمیایی، ظرفیت آنتیاکسیدانی و قابلیت جذب آب و روغن توسط پلی ساکارید استخراجی بود. نتایج نشان داد که کلیه متغیرهای مورد بررسی باعث افزایش بازده استخراج پلی ساکارید گردید. در این میان، عامل زمان استخراج دارای بیشترین و عامل نسبت آب به ماده خام دارای کمترین تأثیر بودند. بهینهسازی بازده استخراج پلی ساکارید حاکی از آن بود که ترکیبی از نسبت آب به ماده خام 96/32 میلیلیتر بر گرم، زمان 93/4 ساعت و دمای استخراج 44/88 درجه سانتیگراد باعث بیشترین بازده (09/5%) استخراج گردید. نتایج حاصل از بررسیهای شیمیایی نشان داد که پلی ساکارید استخراجی دارای ظرفیت بالایی برای جذب رادیکالهای آزاد مانند رادیکالهای DPPH و هیدروکسیل میباشد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1395/12/25 | پذیرش: 1396/7/4 | انتشار: 1397/5/24