اسمعیل زاده بهابادی صدیقه، یوسف زایی فروغ. تأثیر حلالهای مختلف بر استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه هندوانه ابوجهل. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (74) :320-313
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-1423-fa.html
1- استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه˓ دانشگاه زابل ، زابل، ایران
2- دانش آموخته فیزیولوژی گیاهی˓ گروه زیست شناسی˓ دانشکده علوم˓ دانشگاه ارومیه˓ ارومیه˓ ایران
چکیده: (4930 مشاهده)
چکیده
گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنولی هستند که مهمترین ضد اکسایشهای طبیعی به شمار میآیند. با توجه به خواص ضد اکسایشی گیاه هندوانه ابوجهل، بهینه سازی استخراج ترکیبات فنولی و فعالیت ضداکسایشی آن ضروری به نظر میرسد. در این پژوهش محتوای ترکیبات فنولی˓ فلاونوئیدی و فعالیت ضداکسایشی عصاره قسمتهای مختلف هندوانه ابوجهل (برگ˓ پوست میوه˓گوشت میوه و دانه) تحت تاثیر حلالهای مختلف (متانول 70% ˓ استون˓ هگزان˓ کلروفرم و اتیل استات) بررسی گردید. مقدار فنول کل عصارهها توسط روش فولین سیوکالتیو و میزان کل فلاونوئیدها به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید سنجیده شد. فعالیت آنتی اکسیدانی به سه روش دی فنیل پیکریل هیدرازین(DPPH) ˓ احیای آهن (FRAP) و پراکسید هیدروژن(H2O2) اندازه گیری شد. نتایج از نظر آماری مطابق آزمون توکی در سطح 5% نشان داد، نوع حلال مورد استفاده تاثیر معنیداری بر میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت ضداکسایشی عصارهها دارد. بیشترین میزان فنل در عصاره متانولی برگ(01/27 میلیگرم بر وزن خشک) و کمترین میزان در عصاره کلروفرمی گوشت میوه (11/1 میلی گرم بر وزن خشک) مشاهده شد. بیشترین میزان ترکیبات فلاونوئیدی در عصاره متانولی و استونی برگ مشاهده شد. فعالیت ضداکسایشی اندازهگیری شده توسط روشهای مختلف نشان داد عصاره متانولی و استونی بیشترین فعالیت ضداکسایشی دارد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان میدهد حلالهای متانولی و استونی، حلالهای مؤثرتری در استخراج ترکیبات فنولی میباشند. همچنین همبستگی مثبتی بین میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با فعالیت ضداکسایشی وجود دارد. بر اساس نتایج این تحقیق برگ هندوانه ابوجهل با توجه به مقادیر بالای ترکیبات فنولی به عنوان یک مکمل غنی ازضداکسایشهای طبیعی معرفی میگردد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1395/9/2 | پذیرش: 1396/1/29 | انتشار: 1397/1/1