دوره 15، شماره 74 - ( 1397 )                   جلد 15 شماره 74 صفحات 313-320 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

اسمعیل زاده بهابادی صدیقه، یوسف زایی فروغ. تأثیر حلالهای مختلف بر استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه هندوانه ابوجهل. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (74) :320-313

URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-1423-fa.html


1- استادیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه˓ دانشگاه زابل ، زابل، ایران
2- دانش آموخته فیزیولوژی گیاهی˓ گروه زیست شناسی˓ دانشکده علوم˓ دانشگاه ارومیه˓ ارومیه˓ ایران
چکیده:   (4555 مشاهده)
چکیده
گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنولی هستند که مهمترین ضد اکسایش‏های طبیعی به شمار می‏آیند. با توجه به خواص ضد اکسایشی گیاه هندوانه ابوجهل، بهینه سازی استخراج ترکیبات فنولی و فعالیت ضداکسایشی آن ضروری به نظر می‏رسد. در این پژوهش محتوای ترکیبات فنولی˓ فلاونوئیدی و فعالیت ضداکسایشی عصاره قسمت‏های مختلف هندوانه ابوجهل (برگ˓ پوست میوه˓گوشت میوه و دانه) تحت تاثیر حلال‏های مختلف (متانول 70% ˓ استون˓ هگزان˓ کلروفرم و اتیل استات) بررسی گردید. مقدار فنول کل عصاره‏ها توسط روش فولین سیوکالتیو و میزان کل فلاونوئید‏ها به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید سنجیده شد. فعالیت آنتی اکسیدانی به سه روش دی فنیل پیکریل هیدرازین(DPPH) ˓ احیای آهن (FRAP) و پراکسید هیدروژن(H2O2)  اندازه گیری شد. نتایج از نظر آماری مطابق آزمون توکی در سطح 5% نشان داد، نوع حلال مورد استفاده تاثیر معنی‏داری بر میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت ضداکسایشی عصاره‏ها دارد. بیشترین میزان فنل در عصاره متانولی برگ(01/27 میلی‏گرم بر وزن خشک) و کمترین میزان در عصاره کلروفرمی گوشت میوه (11/1 میلی گرم بر وزن خشک) مشاهده شد. بیشترین میزان ترکیبات فلاونوئیدی در عصاره متانولی و استونی برگ مشاهده شد. فعالیت ضداکسایشی اندازه‏گیری شده توسط روش‏های مختلف نشان داد عصاره متانولی و استونی بیشترین فعالیت ضداکسایشی دارد. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان می‏دهد حلال‏های متانولی و استونی، حلال‏های مؤثرتری در استخراج ترکیبات فنولی می‏باشند. همچنین همبستگی مثبتی بین میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با فعالیت ضداکسایشی وجود دارد. بر اساس نتایج این تحقیق برگ هندوانه ابوجهل با توجه به مقادیر بالای ترکیبات فنولی به عنوان یک مکمل غنی ازضداکسایش‏های طبیعی معرفی می‏گردد.
متن کامل [PDF 383 kb]   (2789 دریافت)    
نوع مقاله: علمی پژوهشی | موضوع مقاله: کنترل کیفیت مواد غذایی
دریافت: 1395/9/2 | پذیرش: 1396/1/29 | انتشار: 1397/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.