رجایی احمد، میرزایی مقدم حسین، برادران نوشین. بهینهسازی استخراج ترکیبات فنولیک و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه کاکوتی به کمک امواج فراصوت با روش سطح پاسخ. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1396; 14 (70) :237-248
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-1353-fa.html
1- استادیار دانشگاه شاهرود، دانشکده کشاورزی، مهندسی علوم صنایع غذایی
2- استادیار دانشگاه شاهرود، دانشکده کشاورزی، مکانیک بیوسیستم
3- دانش آموخته کارشناسی ارشد، رشته مهندسی شیمی گرایش صنایع غذایی، دانشگاه آزاد شاهرود
چکیده: (3458 مشاهده)
چکیده
در این پژوهش آزمایشگاهی، بهینهسازی فرآیند استخراج ترکیبات فنولیک از گیاه کاکوتی به کمک امواج فراصوتی از طریق آزمون سطح پاسخ انجام شد. برای تعیین ترکیبات فنولیک کل و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها به ترتیب از آزمون فولین و به داماندازی رادیکالهای آزاد DPPH استفاده شد. برای بهینهسازی فرآیند استخراج از طرح مرکب مرکزی با سه متغیر مستقل شامل زمان (2، 5/6، 5/13، 20 و 25 دقیقه)، غلظت حلال (0، 20، 50، 80 و 100 درصد آب در اتانول) و نسبت حلال به مواد جامد (10، 14، 20، 26 و 30 حلال بر ماده خشک)، در پنج سطح که شامل 18 آزمون با 4 تکرار در نقطه مرکزی است، انجام شد. ضرایب تبیین در استخراج ترکیبات فنولیک 9828/0 و در سنجش فعالیت آنتیاکسیدانی 9304/0 بود. نتایج مربوط به بهینهسازی فرآیند استخراج ترکیبات فنولی نشان داد فرآیند استخراجی که در شرایط زمان 29/18 دقیقه، غلظت حلال 15/22% و نسبت حلال به ماده خشک 95/25 صورت گرفت، دارای بیشترین میزان استخراج ترکیبات فنولیک در حدود 81/7 میلیگرم معادل گالیک اسید بر گرم ماده خشک بود. شرایط بهینه بر حسب درصد فعالیت آنتیاکسیدانی، نسبت حلال به ماده خشک77/14 ، زمان 66/6 دقیقه و غلظت حلال 37/23% بود که تحت این شرایط میزان فعالیت آنتیاکسیدانی 25/14 درصد به ازای یک گرم از پودر اولیه بدست آمد.
دریافت: 1396/2/24 | پذیرش: 1396/2/24 | انتشار: 1396/9/1