شهیدی فخری، بلوریان شادی، مرتضوی سید علی، محبی محبت، باقری عبدالرضا. تولید نانوحامل های لیپیدی حاوی کورکومین و ارزیابی ویژگی های کیفی آنن. مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1400; 18 (117) :277-287
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-12969-fa.html
1- استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
2- دانشجوی دکتری گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
3- استاد، گروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.
چکیده: (2023 مشاهده)
چکیده در این پژوهش از نانوذرات لیپیدی جامد ( ( SLNو حاملهای لیپیدی نانوساختار ( ( NLCبه منظور انکپسولاسیون کورکومین و رفع معضلات مربوط به کاربرد این ترکیب در حوزه صنایع غذایی استفاد گردید. تاثیر نسبت لیپیدها، نوع نانوحامل (SLN و NLC) و بارگذاری کورکومین بر ویژگیهای نانوحامل-های تولیدی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده به دلیل ساختار فیزیکی حجیم کورکومین و همچنین افزایش ویسکوزیته فاز پراکنده در حضور مادهی مؤثره، بارگذاری کورکومین در نانوحاملها باعث افزایش معنیدار در اندازه ذرات و شاخص بسپاشیدگی شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که نسبت لیپیدها، نوع نانوحامل (SLN و NLC) و بارگذاری کورکومین تاثیر معنیداری بر اندازهی ذرات دارند (p<0/05). نتایج حاصل از کالریمتری روبشی افتراقی نشان داد که کورکومین بدون هیچ گونه برهمکنشی با سایر اجزا در ساختار نانوحامل ها به دام افتاده است. بطور کلی با توجه به بررسی تأثیرات کمی و کیفی متغیرها، غلظت 5% گلیسرول دی استئارات و 25/0 کورکومین به عنوان شرایط بهینه برای تولید لیپید نانوساختار و نانوذرات لیپیدی انتخاب شد.
نوع مقاله:
علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1394/12/17 | پذیرش: 1400/8/10 | انتشار: 1400/8/10