تقی نژاد ابراهیم، خوش تقاضا محمد هادی، متولی علی. بررسی پارامترهای خشک کردن شلتوک نیم جوش و تأثیر خشک کن ترکیبی هوا گرم – فروسرخ بر راندمان برنج سالم (مطالعه موردی: رقم فجر). مجله علوم و صنایع غذایی ایران. 1397; 15 (74) :234-223
URL: http://fsct.modares.ac.ir/article-7-10303-fa.html
1- استادیار دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، رشته مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی
2- دانشیار دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم
3- استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم
چکیده: (2844 مشاهده)
چکیده
خشککردن بهعنوان یک روش مناسب فراوری جهت افزایش ماندگاری محصولات مختلف کشاورزی بهکاربرده میشود. در این پژوهش به بررسی سینتیک خشک کردن برنج نیمجوش در یک خشککن ترکیبی هوای گرم - فروسرخ پرداخته شد. تأثیر دمای هوای گرم در سه سطح 40، 50 و oC60، شدت تابش فروسرخ در دو سطح 32/0 و w/cm249/0 و سرعت جریان هوا m/s 1 طی خشک کردن برنج نیمجوش بر راندمان برنج سالمدر قالب طرح کاملاً تصادفی ارزیابی شد. نتایج بهدستآمده نشان داد که دمای هوا گرم و شدت تابش فروسرخ بر زمان خشککردن برنج نیمجوش داری تأثیر معنیداری (P<0.01) میباشد. با افزایش دما از 40 به oC60، مقدار کاهش زمان خشککردن برای شدتهای تابش 32/0 و w/cm249/0 به ترتیب 82/13% ، 71/16% به دست آمد. همچنین با افزایش شدت تابش فروسرخ از 32/0 به w/cm2 49/0، زمان خشک کردن شلتوک در دمای 60، 50، oC40،به ترتیب به مقادیر 7/21%، 6/21% و 4/16% کاهش یافت. همچنین مدل لگاریتمی، بهترین برازش را برای مدلسازی فرایند خشککردن نشان داد. زیرا این مدل به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر R2(99/0) و RMSE (003/0) داشته است. راندمان برنج سالم از مقدار 10/50% (برنج غیر نیمجوش) به مقدار 92/65% (برنج نیمجوش) بهطور معنیداری (P<0.05) افزایش یافت. در دمای خشککردن oC50 و سطح تابش w/cm249/0 بالاترین راندمان برنج سالم به دست آمد.
موضوع مقاله:
کنترل کیفیت مواد غذایی دریافت: 1396/7/29 | پذیرش: 1396/7/29 | انتشار: 1397/1/1